CO-DEVELOP Programme – ICT-Υγείας

Κλειστή

Κατηγορία Προγράμματος

Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Κύπρου

Όνομα Προγράμματος

Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας – Άξονας 3. Ενίσχυση της ανθεκτικότητας και της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας

Περιγραφή Προγράμματος

O τρίτος Άξονας Πολιτικής στοχεύει στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και της ανθεκτικότητας της κυπριακής οικονομίας. Συμπληρωματικά με τους υπόλοιπους άξονες, περιλαμβάνει μέτρα που συμβάλουν στην προώθηση ενός νέου μοντέλου ανάπτυξης και διεθνούς ανταγωνιστικότητας της κυπριακής οικονομίας, στη βάση και των αποτελεσμάτων της σχετικής μελέτης του Συμβουλίου Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας Κύπρου.

Περιλαμβάνει επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις για διεύρυνση της παραγωγικής βάσης μέσω της ενίσχυσης του πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα της οικονομίας, βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, με τη στήριξη κυρίως των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ), τη διαφοροποίηση και ενίσχυση του τουριστικού προϊόντος, εκσυγχρονισμό των δημόσιας διοίκησης αλλά και των τοπικών αρχών, μεταρρύθμιση και βελτίωση της αποδοτικότητας του δικαστικού συστήματος, καταπολέμηση της διαφθοράς και ενίσχυση της διαφάνειας, ενίσχυση της έρευνας και της καινοτομίας, καθώς και την ανθεκτικότητας του χρηματοοικονομικού τομέα αλλά και της δημοσιονομικής κατάστασης.

Λεπτομέρειες για το Πρόγραμμα

Κωδικός Αναγνώρισης

CODEVELOP-ICT-HEALTH/0322

Πρόσκληση/Προκήρυξη

CO-DEVELOP Programme – ICT-Υγείας

Συνοπτική Περιγραφή Πρόσκλησης

Το Πρόγραμμα «Συνεργατική Ανάπτυξη – CO-DEVELOP» στοχεύει στην ανάπτυξη ουσιαστικής συνεργασίας μεταξύ επιχειρήσεων και ερευνητικής κοινότητας, με σκοπό τον εντοπισμό προκλήσεων και τον από κοινού σχεδιασμό και υλοποίηση κοινών έργων συνεργατικής έρευνας και ανάπτυξης για την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών και οικονομικά αποδοτικών λύσεων για αντιμετώπιση των εν λόγω προκλήσεων. Στο πλαίσιο της ουσιαστικής συνεργασίας αναμένεται μεταξύ άλλων η από κοινού χρήση πόρων και υποδομών και η κινητικότητα του προσωπικού, με σκοπό να καταστεί δυνατή η μεταφορά τεχνολογίας και η ανταλλαγή γνώσεων.

Απώτερος στόχος η πραγματική διασύνδεση της ερευνητικής κοινότητας με την βιομηχανία και η αξιοποίηση της υπάρχουσας τεχνογνωσίας προς αντιμετώπιση συγκεκριμένων αναγκών και προκλήσεων, συντείνοντας με αυτό τον τρόπο στην ενδυνάμωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στην Κύπρο.

Αναλυτική Περιγραφή Πρόσκλησης

Η ουσιαστική συνεργασία μεταξύ ερευνητικής / ακαδημαϊκής κοινότητας και βιομηχανίας αναδεικνύεται ως ένα κρίσιμο συστατικό για την ανάπτυξη της καινοτομίας: (α) παρέχοντας τη δυνατότητα στη βιομηχανία να επικοινωνήσει τις πραγματικές της ερευνητικές και τεχνολογικές ανάγκες προς τους φορείς που υλοποιούν έρευνα σε τομείς αιχμής, (β) διευκολύνοντας τη μεταφορά της γνώσης και τεχνολογίας από την ακαδημία στη βιομηχανία και αντιστρόφως και (γ) παρέχοντας ώθηση στους οργανισμούς έρευνας και τα πανεπιστήμια να διεξάγουν έρευνα εστιασμένη σε πραγματικά προβλήματα και ανάγκες της αγοράς. Ως εκ τούτου, το Πρόγραμμα «Συνεργατική Ανάπτυξη – CO-DEVELOP» θα λειτουργήσει ως εργαλείο που θα επιτρέψει την ανάπτυξη / δημιουργία ουσιαστικών συνεργασιών στο πιο πάνω πλαίσιο.

Βασικές προϋποθέσεις για ανάπτυξη ουσιαστικής συνεργασίας μεταξύ των συνεργαζόμενων φορέων με σκοπό την ενίσχυση και τη διευκόλυνση της μεταφοράς τεχνολογίας και της ανταλλαγής γνώσεων, είναι:

  • η ανταλλαγή γνώσεων ή τεχνολογιών για την επίτευξη ενός κοινού στόχου, στη βάση κατάλληλων συμφωνιών για διαχείριση της προϋπάρχουσας και της παραγόμενης διανοητικής ιδιοκτησίας,
  • ο από κοινού ορισμός του πεδίου εφαρμογής και των στόχων του έργου,
  • η από κοινού συμβολή στην υλοποίησή του με τον κατάλληλο καταμερισμό εργασίας, ρίσκων και οφέλους από τα αποτελέσματα,
  • η από κοινού χρήση πόρων και υποδομών, και
  • η κινητικότητα προσωπικού.

Τα έργα αναμένεται να υλοποιηθούν από εγχώριες κοινοπραξίες που θα αποτελούνται από τουλάχιστον μια επιχείρηση και ένα οργανισμό έρευνας. Στην κοινοπραξία μπορούν να συμμετέχουν και άλλοι φορείς από τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, όπως κρίνεται απαραίτητο για την καλύτερη υλοποίηση του Έργου.

Οι δικαιούχοι του Προγράμματος, θα καθίστανται δυνητικοί δικαιούχοι, μέσω επιταχυνόμενης διαδικασίας (fast-track), των υπηρεσιών και των εργαλείων υποστήριξης καινοτομίας και μεταφοράς γνώσης που θα παρέχονται από το ΙδΕΚ στο πλαίσιο του Κεντρικού Γραφείου Μεταφοράς Γνώσης και της Πρωτοβουλίας «Innovation Factory». Σημειώνεται ότι είναι υποχρεωτική η υποβολή αιτήματος για παροχή εξειδικευμένων συμβουλών σχετικά με τη χρήση των υπηρεσιών του Κεντρικού Γραφείου Μεταφοράς Γνώσης με στόχο την ενίσχυση της δυνατότητας αξιοποίησης των ερευνητικών αποτελεσμάτων. Η χρήση των υπηρεσιών αυτών είναι προαιρετική.

Στο πλαίσιο της ερευνητικής συνεργασίας που θα αναπτυχθεί για την υλοποίηση των Έργων, αναμένεται ότι τα θέματα ιδιοκτησίας της προϋπάρχουσας και της παραγόμενης διανοητικής ιδιοκτησίας, όπως επίσης και οι όροι άσκησης κυριότητας επ’ αυτών, θα ρυθμίζονται κατάλληλα μέσα από διμερείς ή άλλες συμφωνίες ανάμεσα στους Φορείς του Δικτύου Συνεργασίας. Αναμένεται, επίσης, ότι οι συμμετέχοντες φορείς από τη βιομηχανία ή το δημόσιο τομέα θα έχουν τη δυνατότητα αξιοποίησης των ερευνητικών αποτελεσμάτων με σκοπό την ανάπτυξη και παραγωγή καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών (π.χ. μέσω αποκλειστικών ή μη αποκλειστικών αδειών χρήσης των αποτελεσμάτων). Επιπρόσθετα, θα πρέπει να παρέχεται στις συνεργαζόμενες επιχειρήσεις δικαίωμα πρώτης άρνησης όσον αφορά στη δυνατότητα αξιοποίησης των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας.

Στο πλαίσιο της παρούσας πρόσκλησης, οι δυνητικοί δικαιούχοι καλούνται να υποβάλουν σχετικές Προτάσεις Έργων που εμπίπτουν στη Θεματική Προτεραιότητα «Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών» και «Υγεία».

Συνολικός Προϋπολογισμός Πρόσκλησης

€4,200,000

Ποσοστό Χρηματοδότησης από ΕΕ ή άλλους Φορείς / Ύψος Επιχορήγησης ή Δανείου

100%

Η μέγιστη χρηματοδότηση ανά έργο είναι €600,000.

Θεματικές Κατηγορίες

  • Πληροφορική
  • Υγεία

Δικαιούχοι

  • Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης
  • Εκπαιδευτικά Ιδρύματα
  • Επιμελητήρια
  • Ερευνητές/Ερευνητικά Κέντρα/Οργανισμοί
  • Ιδιωτικοί Φορείς
  • Κέντρα Κατάρτισης
  • Κεντρική Κυβέρνηση
  • Κρατικοί Οργανισμοί και Κρατικές Επιχειρήσεις
  • Μεγάλες Επιχειρήσεις
  • Μη Κερδοσκοπικοί Οργανισμοί
  • Μη Κυβερνητικοί Οργανισμοί
  • Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις (ΜΜΕ)
  • Σύνδεσμοι/Σωματεία
  • Συνδικαλιστικές Οργανώσεις

Σημειώσεις για δικαιούχους

Ανάδοχος Φορέας μπορεί να είναι Οργανισμός Έρευνας, Επιχείρηση ή Άλλος Φορέας. Δικαίωμα συμμετοχής ως Συνεργαζόμενοι Φορείς έχουν Οργανισμοί Έρευνας, Επιχειρήσεις και Άλλοι Φορείς.

Όλοι οι γενικοί κανονισμοί και διαδικασίες συμμετοχής φορέων και προσώπων, οι επιλέξιμες δραστηριότητες και δαπάνες καθώς και οι απαιτούμενες λεπτομέρειες αναφορικά με τα Προγράμματα RESTART 2016-2020 περιλαμβάνονται στην Προκήρυξη των Προγραμμάτων RESTART 2016-2020 που αποτελεί το βασικό έγγραφο αναφοράς και σημαντικό εργαλείο πληροφόρησης των ενδιαφερομένων φορέων που είναι αναρτημένη στην Πύλη Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών IRIS (Innovation and Research Information System) του Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας (https://iris.research.org.cy/#/documentlibrary).

Έναρξη Υποβολής Προτάσεων

16/03/2022

Λήξη Υποβολής Προτάσεων

19/05/2022

Εθνικό Σημείο Επαφής

Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας
Κέντρο Εξυπηρέτησης Συνεργατών
Τηλέφωνο Επικοινωνίας: +357 22205000
Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο: support@research.org.cy

Ιστοσελίδα