Η Κοινή Επιχείρηση Καθαρού Υδρογόνου ή η εταιρική σχέση καθαρού υδρογόνου είναι μια μοναδική σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα που υποστηρίζει δραστηριότητες έρευνας και καινοτομίας (Ε&Κ) στις τεχνολογίες υδρογόνου στην Ευρώπη. Βασίζεται στην επιτυχία του προκατόχου του, της κοινής επιχείρησης κυψελών καυσίμου και υδρογόνου.
Η εταιρική σχέση Clean Hydrogen στοχεύει να κλιμακώσει την ανάπτυξη και την εξάπλωση της ευρωπαϊκής αλυσίδας αξίας για ασφαλείς και βιώσιμες τεχνολογίες καθαρού υδρογόνου, ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητά της για την υποστήριξη των επιχειρήσεων, ιδίως των ΜμΕ. Αυτό επιτρέπει τη γρήγορη διάθεση στην αγορά καινοτόμων ανταγωνιστικών καθαρών λύσεων.
Ο τελικός στόχος είναι η συμβολή:
Ποιος ωφελείται:
Ιστοσελίδα: Clean Hydrogen Joint Undertaking
Clean Hydrogen JU Strategic Research and Innovation Agenda 2021 – 2027: https://bit.ly/3XVSHeC
Ηλεκτρονική Διεύθυνση: info@clean-hydrogen.europa.eu
Τηλέφωνο: +32 22218148
Διεύθυνση: Avenue de la Toison d’Or 56-60, 1060 Βρυξέλλες, Βέλγιο
Κωδικός: 27416 | Κωδικός Ταυτοποίησης: HORIZON-JTI-CLEANH2-2023-07-02 | Όνομα Προγράμματος: Κοινή Επιχείρηση Καθαρού Υδρογόνου (Clean Hydrogen JU) | Έναρξη Υποβολής Προτάσεων: 31/01/2023 | Λήξη Υποβολής Προτάσεων: 18/04/2023
Οι ηλεκτρολύτες είναι πολύπλοκα συστήματα στα οποία η κινητική, η ηλεκτροχημεία και η θερμοφυσική οδηγούν σε φαινόμενα υποβάθμισης της απόδοσης.
Η ανθεκτικότητα των στοίβων ηλεκτρολύτη επηρεάζεται από διάφορους μηχανισμούς αποδόμησης που συμβαίνουν σε επίπεδα υλικού, διεπαφής, κυψέλης και στοίβας: τα κύτταρα στερεού οξειδίου υψηλής θερμοκρασίας (SOC) και τα κεραμικά κύτταρα πρωτονίων (PCCs) είναι ευαίσθητα σε δηλητηρίαση από ακαθαρσίες, μετανάστευση Ni και απώλεια διήθηση, ανάπτυξη κλίμακας οξειδίου στη διασύνδεση, μηχανική θραύση σφραγίδων, αποκόλληση ηλεκτροδίων, θερμική διαφυγή κ.λπ. Οι ηλεκτρολύτες χαμηλής θερμοκρασίας, όπως η PEMEL και η AEL αντιμετωπίζουν υποβάθμιση ιοντομερών, παθητικοποίηση πορωδών στρωμάτων μεταφοράς, διάλυση καταλύτη και ωρίμανση Ostwald, διάβρωση άνθρακα υποστήριξη, διπολικές πλάκες, αποικοδόμηση στεγανοποιητικών υλικών κ.λπ. Η σύζευξη αυτών των πεδίων πολλαπλής φυσικής, που συμβαίνει ταυτόχρονα σε διάφορες κλίμακες μήκους (ατομική, νανο, μικρο, μακρο), καθιστά δύσκολη την παραμετροποίηση μεμονωμένων μηχανισμών αποδόμησης και ακόμη πιο δύσκολη , τα αποτελέσματα της συνδυασμένης εμφάνισής τους. Αυτό είναι ακόμη πιο περίπλοκο όταν απαιτείται ευέλικτη λειτουργία (εν μέρει λόγω της έλλειψης καθιερωμένων πρωτοκόλλων δοκιμών). Το έργο θα βασιστεί επίσης στα αποτελέσματα από τα τρέχοντα και πρόσφατα υποστηριζόμενα έργα κυψελών καυσίμου και ηλεκτρολύτη, καθώς και έργα που αφορούν τη βιωσιμότητα. Μακροπρόθεσμες μελέτες υποβάθμισης (τουλάχιστον 10.000 ώρες) θα πρέπει πρώτα να πραγματοποιηθούν σε στοίβες (νέες ή μεταχειρισμένες) αντιπροσωπευτικές εμπορικών ή προεμπορικών τεχνολογιών για στοίβες PEMEL/SOEL/AEL και, στο δεύτερο στάδιο, να περιλαμβάνουν επίσης έννοιες στοίβας που αναπτύχθηκαν από κοινού μεταξύ ακαδημαϊκοί και βιομηχανικοί εταίροι για τις τεχνολογίες AEMEL/ PCCEL. Η μελέτη των μηχανισμών γήρανσης θα πρέπει να αντιμετωπίζει την υποβάθμιση λόγω εξέλιξης υλικών, διεπαφών και μικροδομών όταν οι κυψέλες/στοίβες λειτουργούν υπό πραγματικές συνθήκες (π.χ. ως συνάρτηση θερμοκρασίας, φορτίου, πίεσης, υπέρτασης κ.λπ.), καθώς και μηχανισμών υποβάθμισης που σχετίζονται με έκθεση σε ακαθαρσίες π.χ. από ατμοσφαιρικούς ρύπους και παροδική λειτουργία και σε δυναμικές λειτουργίες. Η εργασία θα πρέπει να παρέχει κατευθυντήριες γραμμές για τον καθορισμό νέων λύσεων σε επίπεδο κυψέλης και/ή στοίβας για αύξηση της διάρκειας ζωής, καθώς και βέλτιστες λειτουργίες των κυψελών/στοιβών. Οι νέες λύσεις θα πρέπει να παρουσιάζονται σε επίπεδο μικρής στοίβας. Επιπλέον, θα πρέπει να δοθεί έμφαση στον καθορισμό της προγνωστικής μοντελοποίησης της κατάστασης της υγείας / της κατάστασης ζωής για δεδομένη λειτουργία και στην καθιέρωση λειτουργικών λύσεων που μειώνουν την υποβάθμιση.
Κωδικός: 27413 | Κωδικός Ταυτοποίησης: HORIZON-JTI-CLEANH2-2023-07-01 | Όνομα Προγράμματος: Κοινή Επιχείρηση Καθαρού Υδρογόνου (Clean Hydrogen JU) | Έναρξη Υποβολής Προτάσεων: 31/01/2023 | Λήξη Υποβολής Προτάσεων: 18/04/2023
Αυτό το θέμα εστιάζει στην ανάπτυξη προηγμένων υλικών για τη μείωση του κόστους ολόκληρης της ζωής και την παραγωγή ελαφρύτερων λύσεων για την αποθήκευση υδρογόνου, αναπτύσσοντας παράλληλα εξαρτήματα βιώσιμης κυκλικής οικονομίας και λαμβάνοντας υπόψη τις περιβαλλοντικές και κοινωνικές επιπτώσεις. Η αποθήκευση υδρογόνου που τονίζεται σε αυτό το θέμα καλύπτει τη μορφή αερίου, υγρού ή κρυοσυμπιεσμένων καταστάσεων που υποστηρίζουν δεξαμενές υψηλής πίεσης ακόμη και έως 1,000 bar.
Αυτό το θέμα στοχεύει να αναπτύξει μια σταδιακή αλλαγή, υποστηρίζοντας βασικά στοιχεία των μακροπρόθεσμων αναγκών αποθήκευσης υδρογόνου, ιδίως:
Κωδικός: 27409 | Κωδικός Ταυτοποίησης: HORIZON-JTI-CLEANH2-2023-06-02 | Όνομα Προγράμματος: Κοινή Επιχείρηση Καθαρού Υδρογόνου (Clean Hydrogen JU) | Έναρξη Υποβολής Προτάσεων: 31/01/2023 | Λήξη Υποβολής Προτάσεων: 18/04/2023
Το αντικείμενο αυτού του εμβληματικού θέματος είναι η ανάπτυξη και επίδειξη μιας μικρής κλίμακας κοιλάδας υδρογόνου. Θα μπορούσε να επιδείξει έναν συνδυασμό τεχνολογιών είτε σε υπάρχουσες ή/και νέες αγορές για καθαρό υδρογόνο, ειδικά όταν οι εφαρμογές χρησιμοποιούνται σε συμβίωση μεταξύ τους.
Αυτό το θέμα θα πρέπει να επιδεικνύει καινοτόμες προσεγγίσεις σε επίπεδο συστήματος: παγκόσμια και συνεργική ολοκλήρωση τεχνολογιών παραγωγής, διανομής και τελικών χρήσεων υδρογόνου. Θα πρέπει επίσης να επιδιώξει την ενσωμάτωση σε ένα ευρύτερο ενεργειακό σύστημα, λαμβάνοντας υπόψη στοιχεία όπως η παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, το δίκτυο φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας, η ψηφιοποίηση κ.λπ. .
Κωδικός: 27400 | Κωδικός Ταυτοποίησης: HORIZON-JTI-CLEANH2-2023-06-01 | Όνομα Προγράμματος: Κοινή Επιχείρηση Καθαρού Υδρογόνου (Clean Hydrogen JU) | Έναρξη Υποβολής Προτάσεων: 31/01/2023 | Λήξη Υποβολής Προτάσεων: 18/04/2023
Το αντικείμενο αυτού του εμβληματικού θέματος είναι η ανάπτυξη και επίδειξη μιας μεγάλης κλίμακας κοιλάδας υδρογόνου. Θα μπορούσε να επιδείξει έναν συνδυασμό τεχνολογιών είτε σε υπάρχουσες ή/και νέες αγορές για καθαρό υδρογόνο, ειδικά όταν οι εφαρμογές χρησιμοποιούνται σε συμβίωση μεταξύ τους.
Αυτό το θέμα θα πρέπει να επιδεικνύει καινοτόμες προσεγγίσεις σε επίπεδο συστήματος: παγκόσμια και συνεργική ολοκλήρωση τεχνολογιών παραγωγής, διανομής και τελικών χρήσεων υδρογόνου. Θα πρέπει επίσης να επιδιώξει την ενσωμάτωση σε ένα ευρύτερο ενεργειακό σύστημα, λαμβάνοντας υπόψη στοιχεία όπως η παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, το δίκτυο φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας, η ψηφιοποίηση κ.λπ.
Κωδικός: 27394 | Κωδικός Ταυτοποίησης: HORIZON-JTI-CLEANH2-2023-05-03 | Όνομα Προγράμματος: Κοινή Επιχείρηση Καθαρού Υδρογόνου (Clean Hydrogen JU) | Έναρξη Υποβολής Προτάσεων: 31/01/2023 | Λήξη Υποβολής Προτάσεων: 18/04/2023
Η βιομηχανία φυσικού αερίου για δεκαετίες έχει δεσμευτεί έντονα στον εντοπισμό, τον ποσοτικό προσδιορισμό και τον μετριασμό των εκλύσεων αερίου σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας, από την παραγωγή (εξόρυξη) έως τις τελικές χρήσεις. Επιπλέον, οι επιπτώσεις των εκλύσεων αερίων στο περιβάλλον έχουν μελετηθεί και αξιολογηθεί ευρέως, με στόχο να περιοριστούν όσο το δυνατόν περισσότερο οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
Ενώ οι εκπομπές μεθανίου είναι ένα πολύ γνωστό θέμα, με καθορισμένες μεθόδους/τεχνολογίες ποσοτικοποίησης εκπομπών και στρατηγικές μετριασμού, η περίπτωση του υδρογόνου είναι διαφορετική, καθώς δεν υπάρχουν ενδείξεις/κατευθυντήριες γραμμές που να καλύπτουν εξαντλητικά όλα τα διαφορετικά στοιχεία της αλυσίδας αξίας του υδρογόνου. Αυτή η περίπτωση απαιτεί εις βάθος ανάλυση, υποστηριζόμενη από πειραματικές εκστρατείες, προκειμένου να κατανοηθούν τα πιθανά ποσοστά διαρροής υδρογόνου σε όλη την αλυσίδα αξίας και να αξιολογηθούν οι συνολικές εκλύσεις υδρογόνου από μια μεγάλη υιοθέτηση αυτού του ενεργειακού φορέα. Ως εκ τούτου, οι προτάσεις θα πρέπει να αξιολογούν τις πιθανές εκλύσεις υδρογόνου στις μελλοντικές αλυσίδες αξίας υδρογόνου.
Κωδικός: 27392 | Κωδικός Ταυτοποίησης: HORIZON-JTI-CLEANH2-2023-05-02 | Όνομα Προγράμματος: Κοινή Επιχείρηση Καθαρού Υδρογόνου (Clean Hydrogen JU) | Έναρξη Υποβολής Προτάσεων: 31/01/2023 | Λήξη Υποβολής Προτάσεων: 18/04/2023
Η εστίαση στην εκπαίδευση πρέπει να στραφεί στη δημιουργία μιας μεγάλης συμμαχίας πανεπιστημίων και ιδρυμάτων που μπορούν να παρέχουν πιστοποιημένη εκπαιδευτική κατάρτιση και να ενημερώνουν συνεχώς το διδακτικό υλικό, αντικατοπτρίζοντας έτσι τον ταχέως αναπτυσσόμενο χώρο των τεχνολογιών FCH και παρέχοντας ενεργά την απαραίτητη εκπαίδευση και κατάρτιση. Η εκπαίδευση για το υδρογόνο στα σχολεία θα πρέπει να είναι στοχευμένη προκειμένου να παρέχει βασικά στοιχεία της τεχνολογίας FCH και να ενθαρρύνει την κοινωνική ευαισθητοποίηση και αποδοχή.
Οι μελλοντικές εργασίες θα πρέπει στη συνέχεια να επικεντρωθούν στην περαιτέρω ανάπτυξη, μετάφραση και οργάνωση της παροχής και (ψηφιακής) πρόσβασης σε περιεχόμενο και δραστηριότητες κατάρτισης σε πανεπιστήμια, εκπαιδευτικά ιδρύματα και σχολεία και στην αντιμετώπιση του ζητήματος ενός κοινού πλαισίου προσόντων σε όλο το πανεπιστημιακό οικοσύστημα της ΕΕ. Για το σκοπό αυτό, είναι απαραίτητη η επίλυση του ζητήματος της φορητότητας του περιεχομένου ηλεκτρονικής μάθησης και των πνευματικών του δικαιωμάτων και η υποστήριξη της ευκολίας εφαρμογής σε οποιοδήποτε θεσμικό σύστημα διαχείρισης μάθησης. Οι προτάσεις πρέπει να δείχνουν συγκεκριμένες συνεισφορές στο σχέδιο δράσης για την ψηφιακή εκπαίδευση.
Κωδικός: 27389 | Κωδικός Ταυτοποίησης: HORIZON-JTI-CLEANH2-2023-05-01 | Όνομα Προγράμματος: Κοινή Επιχείρηση Καθαρού Υδρογόνου (Clean Hydrogen JU) | Έναρξη Υποβολής Προτάσεων: 31/01/2023 | Λήξη Υποβολής Προτάσεων: 18/04/2023
Αυτό το θέμα πραγματεύεται την ανάπτυξη και την εφαρμογή ενός συνόλου λεπτομερών PEFCR στον συγκεκριμένο τομέα των προϊόντων FCH σύμφωνα με την τελευταία έκδοση του εγγράφου καθοδήγησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ανάπτυξη PEFCR, λαμβάνοντας υπόψη τις πιο πρόσφατες συστάσεις σχετικά με τη μέθοδο PEF. Κατά συνέπεια, το κύριο αποτέλεσμα του έργου του θέματος θα αποτελείται από PEFCR που αναπτύχθηκαν και θα εφαρμοστούν σε κατηγορίες προϊόντων FCH.
Τα αποτελέσματα του έργου αναμένεται να συμβάλουν στους ακόλουθους στόχους:
Κωδικός: 27384 | Κωδικός Ταυτοποίησης: HORIZON-JTI-CLEANH2-2023-04-04 | Όνομα Προγράμματος: Κοινή Επιχείρηση Καθαρού Υδρογόνου (Clean Hydrogen JU) | Έναρξη Υποβολής Προτάσεων: 31/01/2023 | Λήξη Υποβολής Προτάσεων: 18/04/2023
Το αντικείμενο αυτού του θέματος είναι η ανάπτυξη και η επικύρωση ενός ολοκληρωμένου συστήματος καυστήρα υδρογόνου σε κλιβάνους θέρμανσης σε ενεργοβόρες βιομηχανικές εφαρμογές με την εκ των υστέρων τοποθέτηση υπαρχόντων κλιβάνων έτσι ώστε να μπορούν να λειτουργούν με υδρογόνο έως και 100%. Με στόχο να συμβάλει στην επίδειξη και προώθηση της χρήσης του Η2 για θερμική χρήση σε βιομηχανίες που δύσκολα καταργούνται.
Κωδικός: 27381 | Κωδικός Ταυτοποίησης: HORIZON-JTI-CLEANH2-2023-04-03 | Όνομα Προγράμματος: Κοινή Επιχείρηση Καθαρού Υδρογόνου (Clean Hydrogen JU) | Έναρξη Υποβολής Προτάσεων: 31/01/2023 | Λήξη Υποβολής Προτάσεων: 18/04/2023
Η τεχνολογική ανάπτυξη συστημάτων καύσης αεριοστρόβιλων αποσκοπεί στη διαχείριση του βαθμού αυξητικού ποσοστού υδρογόνου που αναμειγνύεται στο φυσικό αέριο ως καύσιμο. Ένα περαιτέρω βήμα, στην επιτάχυνση του ενεργειακού τομέα της αποκαταστάσεως, είναι η παροχή διαλυμάτων αεριοστροβίλων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν με τη δική τους ευελιξία στο χειρισμό των αλλαγών ταχείας φόρτωσης σε σχέση με το ευρύτερο φάσμα φυσικού αερίου / υδρογόνου αναμειγνύεται μέχρι την πλήρη σύνθεση υδρογόνου.
Παράλληλα με την προσφορά διαθεσιμότητας υδρογόνου που αναμένεται για τα επόμενα χρόνια, το απαιτούμενο τελικό TRL 7 πιέζει την τεχνολογία αεριοστροβίλων και την ανάπτυξη προϊόντων στη φάση εμπορευματοποίησης και την αντικατάσταση του στόλου και/ή την ενίσχυση από τους τελικούς χρήστες από νέες λύσεις μηχανών που μπορούν να παρέχουν μίγματα υδρογόνου/φυσικού αερίου, παρόμοιες επιδόσεις του τρέχοντος φυσικού αερίου αυτά.
Κωδικός: 27372 | Κωδικός Ταυτοποίησης: HORIZON-JTI-CLEANH2-2023-04-02 | Όνομα Προγράμματος: Κοινή Επιχείρηση Καθαρού Υδρογόνου (Clean Hydrogen JU) | Έναρξη Υποβολής Προτάσεων: 31/01/2023 | Λήξη Υποβολής Προτάσεων: 18/04/2023
Η χρήση μιγμάτων φυσικού αερίου με υψηλή περιεκτικότητα σε υδρογόνο εξακολουθεί να παρουσιάζει υψηλές εκπομπές ρύπων NOx, απαιτώντας έτσι την εφαρμογή κατάλληλων τεχνολογιών καύσης σε νέους ή υπάρχοντες αεριοστρόβιλους, όπως προσεγγίσεις DLE, διαδοχικής καύσης, EGR και μικροανάμιξης. Επιπλέον, αν και πρόσφατη έρευνα έχει δείξει ότι η μερική αποσύνθεση της αμμωνίας (μετά τη μεταφορά) σε ένα μείγμα αμμωνίας/υδρογόνου/αζώτου μπορεί να είναι μια ενδιαφέρουσα λύση, πολλές θεμελιώδεις πτυχές της φλόγας αμμωνίας/υδρογόνου δεν είναι ακόμη γνωστές και οι εκπομπές NOx αποτελούν ανησυχία πολύ. Άλλα πιθανά μη γνωστά μείγματα υδρογόνου θα μπορούσαν να παρουσιάσουν παρόμοια προβλήματα.
Κωδικός: 27370 | Κωδικός Ταυτοποίησης: HORIZON-JTI-CLEANH2-2023-04-01 | Όνομα Προγράμματος: Κοινή Επιχείρηση Καθαρού Υδρογόνου (Clean Hydrogen JU) | Έναρξη Υποβολής Προτάσεων: 31/01/2023 | Λήξη Υποβολής Προτάσεων: 18/04/2023
Αυτό το θέμα στοχεύει να γεφυρώσει το χάσμα ισχύος μεταξύ μικρών σταθερών και MW εγκαταστάσεων, αναπτύσσοντας και επικυρώνοντας ένα δομικό στοιχείο σε σχήμα ανανεώσιμου συστήματος κυψελών καυσίμου υδρογόνου (τουλάχιστον 100 kW), το οποίο μπορεί να προσαρμοστεί για διάφορες εφαρμογές, ένα αρθρωτό σχέδιο και να είναι ανθεκτικό στις ακαθαρσίες.
Η διάρκεια της επικύρωσης θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 5,000 ώρες.
Αυτό το δομικό τετράγωνο θα πρέπει να μπορεί να λειτουργεί σε οποιαδήποτε τοποθεσία με πρόσβαση σε οποιεσδήποτε ανανεώσιμες πηγές παροχής υδρογόνου υπόγειες εγκαταστάσεις αποθήκευσης που αρχικά χρησιμοποιήθηκαν για αποθήκευση φυσικού αερίου, δίκτυο φυσικού αερίου με δυνατότητα μεταφοράς υδρογόνου καθώς και αποκλειστικό δίκτυο υδρογόνου.
Επιπλέον, θα πρέπει επίσης να διερευνηθούν οι ανθεκτικές και ευέλικτες λειτουργίες (πλήρους και μερικού φορτίου) ενός συστήματος κυψελών καυσίμου ≥ 100 kW με ξηρό υδρογόνο βιομηχανικής ποιότητας (καθαρό 95%). Η επικύρωση θα πρέπει να εκτελείται για κρύο σιδέρωμα σε περίπτωση χρήσης ή παροχή ρεύματος στο έδαφος, όπου υπάρχει διαθέσιμο καύσιμο ξηρού υδρογόνου βιομηχανικής ποιότητας χωρίς ανάμειξη.
Κωδικός: 27368 | Κωδικός Ταυτοποίησης: HORIZON-JTI-CLEANH2-2023-03-03 | Όνομα Προγράμματος: Κοινή Επιχείρηση Καθαρού Υδρογόνου (Clean Hydrogen JU) | Έναρξη Υποβολής Προτάσεων: 31/01/2023 | Λήξη Υποβολής Προτάσεων: 18/04/2023
Το αντικείμενο του θέματος είναι η ανάπτυξη ενός συστήματος καύσης υδρογόνου άμεσης καύσης με χαμηλές εκπομπές NOx συμβατών με τις προδιαγραφές αεροκινητήρων και η πρόοδός του έως το TRL 4. Λόγω των ειδικών θερμοφυσικών χαρακτηριστικών του υδρογόνου (πολύ υψηλή ταχύτητα φλόγας, υψηλή διαχυτικότητα, υψηλή αντιδραστικότητα, υψηλές θερμοκρασίες φλόγας, κ.λπ.) υπάρχουν πολλά τεχνολογικά εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν προκειμένου να πραγματοποιηθεί ένα αξιόπιστο και επιτυχημένο σύστημα καύσης χαμηλών NOx.
Κωδικός: 27364 | Κωδικός Ταυτοποίησης: HORIZON-JTI-CLEANH2-2023-03-02 | Όνομα Προγράμματος: Κοινή Επιχείρηση Καθαρού Υδρογόνου (Clean Hydrogen JU) | Έναρξη Υποβολής Προτάσεων: 31/01/2023 | Λήξη Υποβολής Προτάσεων: 18/04/2023
Οι προτάσεις θα πρέπει να καλύπτουν την ανάπτυξη μιας στοίβας υψηλής ισχύος για ναυτιλιακές εφαρμογές και θα πρέπει να αφορούν ιδίως τεχνολογίες PEM ή Solid Oxide, οι οποίες θεωρούνται οι πιο υποσχόμενες τεχνολογίες για τον ναυτιλιακό τομέα, όπως έχει ήδη αποδειχθεί από τα ήδη χρηματοδοτούμενα έργα MARANDA, HyShip, FLAGSHIPS, και ShipFC.
Μια μεγάλη στοίβα FC για ναυτιλιακές εφαρμογές θα πρέπει να αναπτυχθεί μέχρι το τέλος του έργου σύμφωνα με μία από τις ακόλουθες ελάχιστες απαιτήσεις:
Κωδικός: 27362 | Κωδικός Ταυτοποίησης: HORIZON-JTI-CLEANH2-2023-03-01 | Όνομα Προγράμματος: Κοινή Επιχείρηση Καθαρού Υδρογόνου (Clean Hydrogen JU) | Έναρξη Υποβολής Προτάσεων: 31/01/2023 | Λήξη Υποβολής Προτάσεων: 18/04/2023
Αυτό το θέμα εξετάζει τύπους NRMM που τρέχουν επί του παρόντος με ICE που χρησιμοποιούν συμβατικά καύσιμα στους τομείς των κατασκευών και εξόρυξης (εκσκαφείς, φορτωτές, μεταφορείς, μπουλντόζες, κ.λπ.) και της γεωργίας (θεριστικές μηχανές, καλλιεργητές, κ.λπ.).
Το αντικείμενο είναι η ανάπτυξη και η επίδειξη ώριμων πρωτοτύπων προωθημένων μηχανημάτων υδρογόνου FC, που λειτουργούν σε ένα καθορισμένο οικοσύστημα τελικού χρήστη. Το υδρογόνο θα πρέπει να είναι διαθέσιμο στο / πολύ κοντά στο εργοτάξιο, για σκοπούς ανεφοδιασμού.
Κωδικός: 27360 | Κωδικός Ταυτοποίησης: HORIZON-JTI-CLEANH2-2023-02-05 | Όνομα Προγράμματος: Κοινή Επιχείρηση Καθαρού Υδρογόνου (Clean Hydrogen JU) | Έναρξη Υποβολής Προτάσεων: 31/01/2023 | Λήξη Υποβολής Προτάσεων: 18/04/2023
Το θέμα στοχεύει να αναπτύξει και να επιδείξει τα τεχνολογικά θεμέλια των μεγάλων σταθμών ανεφοδιασμού LH2 για τους τομείς των μεταφορών βαρέων επαγγελματικών μεταφορών, όπως οι τομείς της αεροπορίας, της ναυτιλίας και των σιδηροδρόμων, και με αυτόν τον τρόπο να αντιμετωπίσει και να ξεπεράσει τις προκλήσεις που απομένουν στην ανάπτυξή τους. Η επίδειξη ενός μεγάλου σταθμού ανεφοδιασμού υδρογόνου υψηλής απόδοσης θα είχε αντίκτυπο σε άλλους οδικούς χάρτες της SRIA που σχετίζονται με το υγρό υδρογόνο (μεταφορά, αποθήκευση, τελική χρήση ως αεροπορία, κ.λπ.).
Το αντικείμενο αυτού του θέματος είναι η ανάπτυξη, η κατασκευή και η λειτουργία ενός σταθμού ανεφοδιασμού υγρού υδρογόνου που θα πρέπει να επιδεικνύει ρυθμό παροχής τουλάχιστον 5 τόνων ανά ώρα.
Το LH2 HRS:
Κωδικός: 27358 | Κωδικός Ταυτοποίησης: HORIZON-JTI-CLEANH2-2023-02-04 | Όνομα Προγράμματος: Κοινή Επιχείρηση Καθαρού Υδρογόνου (Clean Hydrogen JU) | Έναρξη Υποβολής Προτάσεων: 31/01/2023 | Λήξη Υποβολής Προτάσεων: 18/04/2023
Είναι υψίστης σημασίας να βελτιωθεί η εφοδιαστική με αέριο υδρογόνο (GH2). Από μια τρέχουσα πίεση μεταφοράς 200 bar, η βιομηχανία πρέπει να κινηθεί σε υψηλότερη πίεση για να αυξήσει το ωφέλιμο φορτίο και να μειώσει σημαντικά το κόστος μεταφοράς. Σημαίνει την επίδειξη της πλήρους υλικοτεχνικής αλυσίδας από τη φάση του κέντρου πλήρωσης (για φόρτωση των ρυμουλκούμενων σε υψηλή πίεση), μέσω των ρυμουλκούμενων που κυλούν στο δρόμο προς το HRS ικανό να τροφοδοτήσει το τελικό όχημα.
Αυτή η υλικοτεχνική υποστήριξη υψηλής πίεσης GH2 είναι έγκαιρη απαραίτητη για την προετοιμασία για την ανάπτυξη βαρέων επαγγελματικών οχημάτων (όπως φορτηγά ή τρένα) και αντίστοιχης υποδομής (HRS με υψηλές ποσότητες GH2 που παραδίδονται), την αύξηση των βιομηχανικών αναγκών GH2 και τελικά για τη μείωση του TCO ενός εκτεταμένου δικτύου HRS στην Ευρώπη.
Οι προτάσεις που υποβάλλονται σε αυτό το θέμα θα πρέπει να καταδεικνύουν ολόκληρη την ιδέα του κέντρου πλήρωσης, του στόλου των τρέιλερ και του HRS, σε συμπληρωματικότητα/συνέργεια με τα δύο προηγούμενα θέματα που υποστηρίζονται ήδη στο AWP2022.
Κωδικός: 27353 | Κωδικός Ταυτοποίησης: HORIZON-JTI-CLEANH2-2023-02-03 | Όνομα Προγράμματος: Κοινή Επιχείρηση Καθαρού Υδρογόνου (Clean Hydrogen JU) | Έναρξη Υποβολής Προτάσεων: 31/01/2023 | Λήξη Υποβολής Προτάσεων: 18/04/2023
Το περιεχόμενο αυτού του θέματος, είναι να αναπτύξει και να επικυρώσει νέες έννοιες μόνωσης για την αποθήκευση υγρού υδρογόνου. Οι ιδέες που αναπτύχθηκαν θα πρέπει να είναι κατάλληλες για μεταγενέστερη κλίμακα σε διάσταση παρόμοια με τις δεξαμενές αποθήκευσης LNG για τη ναυτιλία ή/και την αποθήκευση στην ξηρά.
Κωδικός: 27350 | Κωδικός Ταυτοποίησης: HORIZON-JTI-CLEANH2-2023-02-02 | Όνομα Προγράμματος: Κοινή Επιχείρηση Καθαρού Υδρογόνου (Clean Hydrogen JU) | Έναρξη Υποβολής Προτάσεων: 31/01/2023 | Λήξη Υποβολής Προτάσεων: 18/04/2023
Αυτό το θέμα στοχεύει στην επιτάχυνση της ανάπτυξης ενός ασφαλούς, ευέλικτου και αποδοτικού δικτύου υδρογόνου με την επαναχρησιμοποίηση μέρους των δικτύων φυσικού αερίου, καθώς αυτή η λύση αναμένεται να είναι ιδιαίτερα οικονομική σε σύγκριση με την ανάπτυξη νέων σωλήνων.
Το έργο θα πρέπει να επικεντρωθεί σε συγκεκριμένα κρίσιμα ζητήματα που καλύπτονται ανεπαρκώς από τις υπάρχουσες διαθέσιμες στο κοινό γνώσεις, όπως ευθραυστότητα υδρογόνου σε συγκολλήσεις σωλήνων και περιφέρειας και ζώνες που επηρεάζονται από τη θερμότητα (HAZ), μηχανισμούς ανάπτυξης ρωγμών κόπωσης και ενημέρωση των κριτηρίων αξιολόγησης ελαττωμάτων. Θα πρέπει επίσης να διερευνηθούν οι σύγχρονες νέες ποιότητες χάλυβα που ενδέχεται να ανταποκρίνονται στις ανάγκες ανάπτυξης των δικτύων H2 (επιτρέποντας τις συνδέσεις παραγωγών και καταναλωτών υδρογόνου σε επανασχεδιασμένα δίκτυα).
Αυτό το έργο θα πρέπει να καλύπτει ποιότητες χάλυβα που αποτελούν συστατικά των δικτύων μεταφοράς αερίου, που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στην ευθραυστότητα του υδρογόνου λόγω ορισμένων υψηλών βαθμών αντοχής, υψηλής πίεσης λειτουργίας και δυνητικά επηρεαζόμενου κύκλου πίεσης.
Κωδικός: 27348 | Κωδικός Ταυτοποίησης: HORIZON-JTI-CLEANH2-2023-02-01 | Όνομα Προγράμματος: Κοινή Επιχείρηση Καθαρού Υδρογόνου (Clean Hydrogen JU) | Έναρξη Υποβολής Προτάσεων: 31/01/2023 | Λήξη Υποβολής Προτάσεων: 18/04/2023
Ο στόχος αυτού του εμβληματικού θέματος είναι να καταδείξει την τεχνική και οικονομική σκοπιμότητα μιας μεγάλης κλίμακας υπόγειας αποθήκευσης υδρογόνου για την παροχή της ευελιξίας στη διαχείριση της ανισορροπίας μεταξύ της διακοπτόμενης προσφοράς από ανανεώσιμες πηγές και της μεταβλητότητας της ζήτησης σε ένα ολοκληρωμένο ενεργειακό σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας-υδρογόνου και όλες οι τεχνολογίες και τα στοιχεία τους σε ένα ολοκληρωμένο σύστημα αποθήκευσης επιδεικνύοντας μεγάλης κλίμακας αποθήκευση υδρογόνου (ενέργειας) σε υπόγεια σπήλαια αλατιού και/ή πεδία αερίου ή/και άλλες γεωλογικές δομές, που βρίσκονται σε πολλά σημεία σε ολόκληρη την ΕΕ.
Αυτό το εμβληματικό θέμα στοχεύει στην ενσωμάτωση της καινοτομίας που φέρνει η υπόγεια αποθήκευση μεγάλης κλίμακας σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας, για να κατανοήσουμε καλύτερα πώς μπορεί να παρέχεται συνεχώς ανανεώσιμο υδρογόνο σε βιομηχανικές, κινητικές και άλλες τελικές χρήσεις, επιτρέποντας παράλληλα την παραγωγή να είναι διακοπτόμενη (καθημερινά ή εποχιακά) λόγω παροχής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Για το σκοπό αυτό, η μεγάλης κλίμακας υπόγεια αποθήκευση θα συμβάλει στον περιορισμό του περιορισμού της ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και θα βελτιστοποιήσει ολόκληρη την αλυσίδα αξίας ώστε η ενέργεια να γίνει πιο βιώσιμη, πιο ασφαλής και πιο προσιτή για τους καταναλωτές υδρογόνου.
Κωδικός: 27345 | Κωδικός Ταυτοποίησης: HORIZON-JTI-CLEANH2-2023-01-07 | Όνομα Προγράμματος: Κοινή Επιχείρηση Καθαρού Υδρογόνου (Clean Hydrogen JU) | Έναρξη Υποβολής Προτάσεων: 31/01/2023 | Λήξη Υποβολής Προτάσεων: 18/04/2023
Αυτό το εμβληματικό θέμα περιλαμβάνει την εγκατάσταση ενός μεγάλου ηλεκτρόλυσης και ενός νέου ή επαναχρησιμοποιημένου δικτύου αγωγών υδρογόνου 100% επαρκούς μεταφορικής ικανότητας για την πλήρη ή μερική απαλλαγή από τον άνθρακα τουλάχιστον δύο βιομηχανικών διεργασιών που βρίσκονται σε μια ενιαία βιομηχανική ζώνη, είτε στην ενδοχώρα είτε σε παράκτιες περιοχές.
Η δράση είναι ανοιχτή σε κάθε τύπο τελικής χρήσης υδρογόνου και σε οποιονδήποτε συνδυασμό παραγόντων στην τοπική περιοχή (συμπεριλαμβανομένων χημικών διεργασιών, συστημάτων συμπαραγωγής, στροβίλων αερίου υδρογόνου και κάθε τεχνολογίας που καίει μείγματα υδρογόνου ή υδρογόνου/φυσικού αερίου). Όπου ενδείκνυται ως δευτερεύουσα εφαρμογή, μπορεί επίσης να παρέχει υδρογόνο για όχημα.
Κωδικός: 27342 | Κωδικός Ταυτοποίησης: HORIZON-JTI-CLEANH2-2023-01-06 | Όνομα Προγράμματος: Κοινή Επιχείρηση Καθαρού Υδρογόνου (Clean Hydrogen JU) | Έναρξη Υποβολής Προτάσεων: 31/01/2023 | Λήξη Υποβολής Προτάσεων: 18/04/2023
Η χρήση του παραπροϊόντος οξυγόνου καθώς και η απλούστευση του ισοζυγίου των εγκαταστάσεων μέσω της ενσωμάτωσης στη διαδικασία κατάντη μπορούν να βελτιώσουν τα οικονομικά και το συνολικό κόστος ιδιοκτησίας του ηλεκτρολύτη.
Αυτό το εμβληματικό θέμα θα πρέπει να επικεντρωθεί στη βελτίωση της απόδοσης του συστήματος ηλεκτρολύτη καθώς και στη μείωση του αποτυπώματος βελτιστοποιώντας την ενσωμάτωση του συστήματος ηλεκτρολύτη-κατάντη διεργασίας. Επιπλέον, το έργο θα πρέπει να δώσει πληροφορίες για την επίδραση αυτής της ολοκλήρωσης στα φαινόμενα αποδόμησης της ηλεκτρολύτριας σε σύγκριση με ένα τυπικό σύστημα ηλεκτρόλυσης, εάν υπάρχει.
Κωδικός: 27335 | Κωδικός Ταυτοποίησης: HORIZON-JTI-CLEANH2-2023-01-05 | Όνομα Προγράμματος: Κοινή Επιχείρηση Καθαρού Υδρογόνου (Clean Hydrogen JU) | Έναρξη Υποβολής Προτάσεων: 31/01/2023 | Λήξη Υποβολής Προτάσεων: 18/04/2023
Το αντικείμενο αυτού του εμβληματικού θέματος είναι η ανάπτυξη και επίδειξη μιας πιλοτικής μονάδας επεξεργασίας αποβλήτων και μετατροπής τους σε υδρογόνο. Μπορεί να ληφθούν υπόψη διαφορετικές διεργασίες μετατροπής, που περιλαμβάνουν, για παράδειγμα, ενδεικτικά, αεριοποίηση, πυρόλυση, υποστήριξη πλάσματος, ηλεκτροχημικές διεργασίες, αεριοποίηση με ατμό, συμπεριλαμβανομένων διεργασιών πολλαπλών σταδίων και σχετικούς αντιδραστήρες.
Οι προτάσεις θα πρέπει να επικεντρώνονται στα απόβλητα χωρίς άμεσο δυναμικό ανακύκλωσης και στην παραγωγή βιώσιμου, ανανεώσιμου υδρογόνου (σύμφωνα με τις απαιτήσεις της πρότασης της ΕΚ για την αναθεώρηση του RED II).
Κωδικός: 27332 | Κωδικός Ταυτοποίησης: HORIZON-JTI-CLEANH2-2023-01-04 | Όνομα Προγράμματος: Κοινή Επιχείρηση Καθαρού Υδρογόνου (Clean Hydrogen JU) | Έναρξη Υποβολής Προτάσεων: 31/01/2023 | Λήξη Υποβολής Προτάσεων: 18/04/2023
Το πεδίο αυτού του θέματος θα πρέπει να αντιμετωπίσει την έλλειψη σχετικού βιομηχανικά φωτοχημικού αντιδραστήρα, που προσφέρει πλεονεκτήματα όσον αφορά τη χρήση γης, απλοποιημένες διατάξεις συστημάτων και χαμηλότερο κόστος. Η χρήση συνθηκών ροής είναι ιδιαίτερα σημαντική για συστήματα PC, τα οποία δοκιμάζονται συχνά σε εργαστηριακούς αντιδραστήρες προσαρμοσμένου τύπου παρτίδας χωρίς διεθνώς αναγνωρισμένο πρωτόκολλο μετρήσεων και πρότυπα. Κατά συνέπεια, τα έργα αναμένεται να επικυρώσουν νέους αντιδραστήρες μετατροπής STH σε σχετικά περιβάλλοντα. Σε αυτόν τον βαθμό, θα πρέπει να αναπτυχθούν μονολιθικές ή άκρως ενσωματωμένες φωτοχημικές συσκευές, ενώ η απλή ηλεκτρική σύνδεση μεταξύ φωτοβολταϊκών κυψελών και συσκευών ηλεκτρόλυσης ή διαμορφώσεων PEC με βάση τα PV δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής αυτού του θέματος.
Επιπλέον, το αντικείμενο αυτής της δράσης είναι η επικύρωση νέων φωτοδραστικών υλικών τουλάχιστον 5% – για PC – και άνω του 15% – για αποτελεσματικότητες PEC – STH. Για την επίτευξη αυτού του στόχου, οι προτάσεις αναμένεται να ακολουθήσουν στρατηγικές που στοχεύουν στη βελτίωση τόσο της συγκομιδής φωτός όσο και των καταλυτικών ιδιοτήτων, συγκεκριμένα σύνθεση πυρήνα/κελύφους ή υβριδικό νανοϋλικό, υλικά που παρουσιάζουν πλασμονικά αποτελέσματα ή επιλεκτικός φωτο(ηλεκτρο)καταλύτης για εναλλακτικές οξειδωτικές αντιδράσεις πέρα από την οξείδωση του νερού.
Κωδικός: 27329 | Κωδικός Ταυτοποίησης: HORIZON-JTI-CLEANH2-2023-01-03 | Όνομα Προγράμματος: Κοινή Επιχείρηση Καθαρού Υδρογόνου (Clean Hydrogen JU) | Έναρξη Υποβολής Προτάσεων: 31/01/2023 | Λήξη Υποβολής Προτάσεων: 18/04/2023
Αυτό το θέμα στοχεύει στην προώθηση της τεχνολογίας AEL με τη βελτίωση των επιδόσεων και τη μείωση του κόστους.
Η τεχνολογία AEL, παρά την υψηλή ωριμότητα των προτεινόμενων λύσεων της αγοράς, μπορεί να βελτιωθεί προκειμένου να παραμείνει η βιομηχανία ηλεκτρολύσεων στην ΕΕ στην πρώτη γραμμή και να υποστηριχθεί η επίτευξη των στόχων απόδοσης και κόστους της ΕΕ, διευρύνοντας το φάσμα των εφαρμογών όπου το ανανεώσιμο υδρογόνο παράγεται από την τεχνολογία AEL θα μπορούσε να αναπτυχθεί για να υποστηρίξει τις προσπάθειες απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές. Οι βελτιωμένες επιδόσεις και οι λύσεις θα προσθέσουν περιθώρια σε αυτόν τον στόχο και μια καλύτερη ικανοποίηση της συγκεκριμένης πρόκλησης.
Το θέμα στοχεύει στη διευκόλυνση της ενσωμάτωσης καινοτόμων εξελίξεων εργαστηριακής κλίμακας στο τοπίο των τεχνολογιών αλκαλικής ηλεκτρόλυσης σε πιλοτικά συστήματα βιομηχανικής κλίμακας για την επικύρωσή τους και την περαιτέρω κλιμάκωση σε συστήματα βιομηχανικής κλίμακας MW.
Κωδικός: 27327 | Κωδικός Ταυτοποίησης: HORIZON-JTI-CLEANH2-2023-01-02 | Όνομα Προγράμματος: Κοινή Επιχείρηση Καθαρού Υδρογόνου (Clean Hydrogen JU) | Έναρξη Υποβολής Προτάσεων: 31/01/2023 | Λήξη Υποβολής Προτάσεων: 18/04/2023
Το θέμα επικεντρώνεται στην ανάπτυξη νέων σχεδίων κυψελών και στοίβων, με στόχο την αντικατάσταση δαπανηρών εξαρτημάτων με βάση την κεραμική και τη μείωση των κρίσιμων πρώτων υλών (π.χ. ελαφρά και βαρέα υλικά σπάνιων γαιών, LREE και HREE) και τη χρήση χάλυβων χαμηλότερου κόστους. Θα πρέπει να εξασφαλιστούν βελτιωμένες θερμικές δυνατότητες και δυνατότητες ανακύκλωσης φορτίου (γρηγορότεροι και μεγαλύτερος αριθμός θερμικών κύκλων) με το σχεδιασμό νέων κυψελών ή/και στοίβων με βάση π.χ. Κυψέλες/στοίβες που υποστηρίζονται από μέταλλο, κυψέλες με ενσωματωμένη διασύνδεση/συλλέκτη ρεύματος/ηλεκτρόδιο ή/και μονόλιθοι/στοίβες με βάση μέταλλο και/ή εγγενώς πιο στιβαρή σχεδίαση/συναρμολόγηση κυψελών/στοίβας. Ο όγκος στοίβας θα πρέπει να μειωθεί σε σύγκριση με τις στοίβες τελευταίας τεχνολογίας, κατά 15%. Αυτό μπορεί να επιδιωχθεί με τη νανο-μηχανική και/ή την αυτοσυναρμολόγηση διεπαφών, ενσωματώνοντας πολλές λειτουργίες σε μεμονωμένα εξαρτήματα ή/και αναπτύσσοντας λεπτότερα στρώματα που μπορούν επίσης να συμβάλουν στη μείωση των ωμικών απωλειών.
Οι νέοι ηλεκτρολυτές βιώσιμου σχεδιασμού θα λειτουργούν σε θερμοκρασία κάτω των 700°C για να ελαχιστοποιούν τη θερμικά επαγόμενη υποβάθμιση και να διευκολύνουν την άμεση σύζευξη με ανανεώσιμες πηγές.
Κωδικός: 27325 | Κωδικός Ταυτοποίησης: HORIZON-JTI-CLEANH2-2023-01-01 | Όνομα Προγράμματος: Κοινή Επιχείρηση Καθαρού Υδρογόνου (Clean Hydrogen JU) | Έναρξη Υποβολής Προτάσεων: 31/01/2023 | Λήξη Υποβολής Προτάσεων: 18/04/2023
Αυτό το θέμα στοχεύει στην ανάπτυξη νέων και διασπαστικών ιδεών που σχετίζονται με την κυψέλη (cell) για τη βελτίωση της απόδοσης, της διάρκειας ζωής και των διαδικασιών παραγωγής υδρογόνου στον τομέα της ηλεκτρόλυσης νερού, αντικαθιστώντας παράλληλα δαπανηρά υλικά σε εξαρτήματα της κυψέλης και της στοίβας. Το θέμα επιδιώκει την ενοποίηση των πρόσφατων προόδων στην επιστήμη των υλικών και των σύγχρονων εργαλείων χαρακτηρισμού/κατασκευής, που συγχωνεύονται σε καινοτόμες εξελίξεις εργαστηριακής κλίμακας εξαρτημάτων κυψελών ηλεκτρόλυσης. Ο στόχος είναι να υλοποιηθούν τουλάχιστον μεμονωμένα κελιά του TRL 4 και να επικυρωθούν όλες οι καινοτόμες προσεγγίσεις χρησιμοποιώντας μεμονωμένα κελιά και μικρές στοίβες με ελάχιστο αριθμό – 5 κύτταρα.