Το Πρόγραμμα Ψηφιακής Ευρώπης είναι το πρώτο πρόγραμμα της ΕΕ που στοχεύει να επιταχύνει την ανάκαμψη και να οδηγήσει τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Ευρώπης.
Ύψους €7.6 δισεκατομμυρίων (σε τρέχουσες τιμές), το Πρόγραμμα αποτελεί μέρος του επόμενου μακροπρόθεσμου προϋπολογισμού της ΕΕ (το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο) και καλύπτει το 2021 έως το 2027. Θα παρέχει χρηματοδότηση για έργα σε πέντε κρίσιμους τομείς: υπερυπολογιστές , τεχνητή νοημοσύνη, κυβερνοασφάλεια, προηγμένες ψηφιακές δεξιότητες και διασφάλιση της ευρείας χρήσης ψηφιακών τεχνολογιών σε ολόκληρη την οικονομία και την κοινωνία.
Το πρόγραμμα είναι προσαρμοσμένο για να καλύψει το κενό μεταξύ της έρευνας των ψηφιακών τεχνολογιών και της ανάπτυξής τους, και να φέρει τα αποτελέσματα της έρευνας στην αγορά – προς όφελος των πολιτών και των επιχειρήσεων της Ευρώπης, και ιδίως των ΜμΕ. Οι επενδύσεις στο πλαίσιο του προγράμματος Ψηφιακή Ευρώπη υποστηρίζουν τους διπλούς στόχους της Ένωσης για μια πράσινη μετάβαση και τον ψηφιακό μετασχηματισμό και ενισχύουν την ανθεκτικότητα και τη στρατηγική αυτονομία της Ένωσης.
Αυτό το θέμα στοχεύει στη δημιουργία μιας ακαδημίας Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ): της «Ακαδημίας Δεξιοτήτων ΤΝ».
Η Ακαδημία Δεξιοτήτων ΤΝ θα αποτελέσει ένα ενιαίο σημείο εξυπηρέτησης για μια σειρά δραστηριοτήτων που υποστηρίζουν ή αναπτύσσουν εκπαιδευτικά και επιμορφωτικά προγράμματα σε δύο κύριους τομείς εστίασης:
Ο κύριος στόχος αυτού του πρώτου μέρους της Ακαδημίας Δεξιοτήτων ΤΝ είναι η αντιμετώπιση του τρέχοντος και μελλοντικού κενού δεξιοτήτων ΤΝ στους στρατηγικούς τομείς της ΕΕ και η ενίσχυση της ομάδας ειδικών ΤΝ, ιδίως στον τομέα της ανάπτυξης και εφαρμογής Γενετικής ΤΝ (Γενικής ΤΝ). Για να το πετύχει αυτό, η Ακαδημία Δεξιοτήτων Τεχνητής Νοημοσύνης (εν συντομία, η Ακαδημία) θα αξιοποιήσει τη συνεργασία μεταξύ της βιομηχανίας, της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και των ιδρυμάτων επαγγελματικής κατάρτισης για την απόκτηση δεξιοτήτων, την αναβάθμιση και την επανεκπαίδευση φοιτητών και επαγγελματιών και θα διευκολύνει την τοποθέτησή τους στην αγορά εργασίας της ΕΕ, συνδυάζοντας την εμπειρογνωμοσύνη τους με τις ανάγκες της αγοράς Τεχνητής Νοημοσύνης, των βιομηχανιών της ΕΕ και του δημόσιου τομέα.
Η Ακαδημία θα επικεντρωθεί επιπλέον στην ενίσχυση των ικανοτήτων Τεχνητής Νοημοσύνης και Γενικής Τεχνητής Νοημοσύνης και στην τοποθέτηση σε θέσεις εργασίας υποεκπροσωπούμενων ομάδων στο εργατικό δυναμικό της Τεχνητής Νοημοσύνης, ιδίως των γυναικών, και στην προώθηση ευκαιριών που σχετίζονται με την Τεχνητή Νοημοσύνη για φοιτητές, επαγγελματίες και το ευρύτερο κοινό, στοχεύοντας επίσης στους Ευρωπαίους που ζουν στο εξωτερικό.
Αναλυτική περιγραφή στο αγγλικό κείμενο.
50%
Zητούμενο ποσό επιχορήγησης: μέγιστο ποσό €7 εκατ. ανά έργο
Ειδικοί κανόνες επιλεξιμότητας κόστους για την παρούσα πρόσκληση:
Αναλυτική περιγραφή στο αγγλικό κείμενο.
Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής
Διεύθυνση Έρευνας και Καινοτομίας
Ελεάνα Γαβριήλ
Τηλέφωνο: +357 22 691918
Ηλεκτρονική Διεύθυνση: egabriel@dmrid.gov.cy