Η κυρίαρχη πρόκληση της διασφάλισης επαρκούς βιώσιμης διαθεσιμότητας πρωτεϊνών για τη διατροφή των ανθρώπων και των ζώων απέχει πολύ από το να λυθεί. Η στροφή προς εναλλακτικές πρωτεΐνες από βιώσιμες πηγές μπορεί να συμβάλει στην οικοδόμηση ανθεκτικότητας του συστήματος τροφίμων. Εάν οι πρωτεΐνες προέρχονται από τοπικές πηγές, αυτό μπορεί επίσης να μειώσει την εξάρτηση από τις εισαγωγές πρωτεϊνών, όπως επισημαίνεται στην Ευρωπαϊκή Στρατηγική για τις Πρωτεΐνες. Υπάρχουν ήδη πολλές εναλλακτικές πηγές πρωτεΐνης και απαιτούνται αυξημένες προσπάθειες Έρευνας και Καινοτομίας (Ε&Κ) για την ενίσχυση της υιοθέτησής τους ως βασικού θρεπτικού συστατικού τροφίμων, διασφαλίζοντας παράλληλα την ασφάλεια και την αποδοχή τους από τους καταναλωτές/τελικούς χρήστες. Προηγούμενα έργα Έρευνας και Καινοτομίας, που ασχολούνταν με εναλλακτικές πρωτεΐνες, επικεντρώθηκαν κυρίως στη μελέτη νέων τεχνολογιών παραγωγής, παρέχοντας σχετική συμβολή στην ανάπτυξη νέας γνώσης. Εξακολουθεί να υπάρχει η ανάγκη ενίσχυσης της καινοτομίας μέσω της κλιμάκωσης των διαδικασιών που επιτρέπουν την ανταπόκριση στις ανάγκες των τελικών χρηστών, τη μείωση του κόστους παραγωγής και τη βελτίωση της κυκλικότητας.
Αναλυτική περιγραφή στο αγγλικό κείμενο.
Συνεισφορά της ΕΕ: €7000000