Πρόγραμμα ΘΑλΕΙΑ: Θεμέλια Αλλαγής, Ευημερία, Ισότητας και Ανάπτυξης
Η Κυπριακή Δημοκρατία, για την Προγραμματική Περίοδο 2021 – 2027, εξασφάλισε από τα Ταμεία της Πολιτικής Συνοχής κονδύλια συνολικού ύψους €968 εκ. τα οποία μαζί με την εθνική συμμετοχή ανέρχονται σε περίπου €1.5 δις. Η αξιοποίηση των εν λόγω κονδυλίων γίνεται στη βάση πολυετών στρατηγικών εγγράφων, τα οποία καταρτίζονται από το κάθε κράτος-μέλος και εγκρίνονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τα προγραμματικά έγγραφα είναι η Συμφωνία Εταιρικής Σχέσης (ΣΕΣ) και τα Προγράμματα.
Η Συμφωνία Εταιρικής Σχέσης (ΣΕΣ), καταρτίστηκε σύμφωνα με το Άρθρο 11, και το υπόδειγμα στο Παράρτημα ΙΙ, του Κανονισμού (EE) 2021/1060 για τον καθορισμό Κοινών Διατάξεων (ΚΚΔ) και αποτελεί το γενικό στρατηγικό έγγραφο προγραμματισμού, στο οποίο παρουσιάζονται οι στόχοι πολιτικής στους οποίους θα επικεντρωθεί η αξιοποίηση των πόρων. Η ΣΕΣ αναπτύσσεται και εξειδικεύεται μέσα από τα Προγράμματα, τα οποία αναλύουν τη στρατηγική, τις ανάγκες και προτεραιότητες καθώς και τις επί μέρους κατηγορίες παρέμβασης.
Η Κύπρος, έχει επιλέξει να υποβάλει τη ΣΕΣ μαζί με το Πρόγραμμα τω Ταμείων της Πολιτικής Συνοχής της ΕΕ, σύμφωνα με τις πρόνοιες του σχετικού κανονιστικού πλαισίου.
Το Πρόγραμμα «ΘΑλΕΙΑ 2021 -2027», είναι ένα πολυετές, πολυταμειακό, αναπτυξιακό σχέδιο στο οποίο αναλύεται η αναπτυξιακή στρατηγική για αξιοποίηση των πόρων που κατανεμήθηκαν στην Κύπρο μέσω των Ταμείων της Πολιτικής Συνοχής την περίοδο 2021 – 2027:
Το Πρόγραμμα «Νησίδες Αριστείας» στοχεύει στην προώθηση της επιστημονικής αριστείας, η οποία αποτελεί θεμελιώδη βάση για την αειφόρο ανάπτυξη του Συστήματος ΕΤΑΚ, μέσω της χρηματοδότησης πρωτοποριακών ερευνητικών έργων σε τομείς αιχμής. Tο Πρόγραμμα αναμένεται να συνεισφέρει στη δημιουργία προοπτικών ανάπτυξης για την τοπική οικονομία και στην αντιμετώπιση των σύγχρονων κοινωνικών και άλλων προκλήσεων.
Καταληκτική Ημερομηνία: μέχρι 17 Δεκέμβριου 2025, ώρα 13.00 ή μέχρι εξαντλήσεως του προϋπολογισμού.
Τα χρηματοδοτούμενα Έργα θα πρέπει να αφορούν σε ερευνητικές δραστηριότητες οι οποίες θα αποτελούν τη βάση για την πρόταση του/της συντονιστή/στριας (ΣΕ) στο ERC.
Προτάσεις μπορούν να υποβληθούν μέσω ενός εκ τω δύο PATHS που ακολουθούν:
Στις προτάσεις θα πρέπει να περιλαμβάνεται ειδική αναφορά στην Πρόσκληση του ERC στην οποία ο/η ΣΕ προτίθεται να υποβάλει πρόταση, ενώ διευκρινίζεται ότι η υποβολή πρότασης στο ERC θα πρέπει να γίνεται κατά τη διάρκεια του Έργου.
Προσκλήσεις ERC του Ορίζοντα Ευρώπη στις οποίες μπορεί να υποβληθεί πρόταση είναι:
60%
ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ:
Οργανισμοί Έρευνας (Α.1, Α.2), Επιχειρήσεις (Β.1, Β.2, Β.3) και Άλλοι Φορείς του Ιδιωτικού και Δημόσιου Τομέα (Γ.1, Γ.2).
ΕΙΔΙΚΟΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ:
Ανάδοχος Φορέας πρέπει να είναι Οργανισμός Έρευνας (Α.1, Α.2) ή Μικρή ή Μεσαία Επιχείρηση (Β.1, Β.2) ή Άλλος Φορέας του Ιδιωτικού και Δημόσιου Τομέα (Γ1, Γ2).
Δεν επιτρέπεται η συμμετοχή Συνεργαζόμενων Φορέων.
Δεν επιτρέπεται η συμμετοχή Μεγάλης Επιχείρησης (συμπεριλαμβανομένων των φορέων της κατηγορίας Γ1 που κατηγοριοποιούνται ως μεγάλες επιχειρήσεις για σκοπούς χρηματοδότησης).
Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας
Τηλέφωνο: 22205000
Ηλεκτρονική Διεύθυνση: support@research.org.cy
Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης