Νέα Πρόσκληση Υποβολής Προτάσεων του Προγράμματος «Τεχνολογίες Διττής Χρήσης» (DUAL USE/0922)

Κλειστή

Κατηγορία Προγράμματος

Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Κύπρου

Όνομα Προγράμματος

Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας – Άξονας 3. Ενίσχυση της ανθεκτικότητας και της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας

Περιγραφή Προγράμματος

O τρίτος Άξονας Πολιτικής στοχεύει στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και της ανθεκτικότητας της κυπριακής οικονομίας. Συμπληρωματικά με τους υπόλοιπους άξονες, περιλαμβάνει μέτρα που συμβάλουν στην προώθηση ενός νέου μοντέλου ανάπτυξης και διεθνούς ανταγωνιστικότητας της κυπριακής οικονομίας, στη βάση και των αποτελεσμάτων της σχετικής μελέτης του Συμβουλίου Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας Κύπρου.

Περιλαμβάνει επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις για διεύρυνση της παραγωγικής βάσης μέσω της ενίσχυσης του πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα της οικονομίας, βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, με τη στήριξη κυρίως των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ), τη διαφοροποίηση και ενίσχυση του τουριστικού προϊόντος, εκσυγχρονισμό των δημόσιας διοίκησης αλλά και των τοπικών αρχών, μεταρρύθμιση και βελτίωση της αποδοτικότητας του δικαστικού συστήματος, καταπολέμηση της διαφθοράς και ενίσχυση της διαφάνειας, ενίσχυση της έρευνας και της καινοτομίας, καθώς και την ανθεκτικότητας του χρηματοοικονομικού τομέα αλλά και της δημοσιονομικής κατάστασης.

Λεπτομέρειες για το Πρόγραμμα

Κωδικός Αναγνώρισης

DUAL USE/0722

Πρόσκληση/Προκήρυξη

Νέα Πρόσκληση Υποβολής Προτάσεων του Προγράμματος «Τεχνολογίες Διττής Χρήσης» (DUAL USE/0922)

Συνοπτική Περιγραφή Πρόσκλησης

Το Πρόγραμμα «Τεχνολογίες Διττής Χρήσης» στοχεύει στην προώθηση της έρευνας και ανάπτυξης τεχνολογιών διττής χρήσης για πολιτικού τύπου εφαρμογές δηλαδή για εμπορικούς ή και κοινωνικούς σκοπούς, μη στρατιωτικούς σκοπούς.

Αναλυτική Περιγραφή Πρόσκλησης

Πιο συγκεκριμένα, στο πλαίσιο των χρηματοδοτούμενων έργων αναμένεται να προωθηθεί η συνεργασία μεταξύ των φορέων του οικοσυστήματος Ε&K (επιχειρήσεων ή επιχειρήσεων και οργανισμών έρευνας) για τον από κοινού σχεδιασμό δραστηριοτήτων για την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών και λύσεων στους τομείς των τεχνολογιών διττής χρήσης, οι οποίες επισημαίνεται ότι δεν εξυπηρετούν στρατιωτικούς ή αμυντικούς σκοπούς.

Επιπρόσθετα, από την υλοποίηση του Προγράμματος αναμένονται τα εξής:

  • η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των κυπριακών επιχειρήσεων και η συνεπακόλουθη συνεισφορά στην ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας, μέσω της δημιουργίας νέων ή βελτιωμένων προϊόντων / υπηρεσιών / μεθόδων παραγωγής υψηλής προστιθέμενης αξίας, στις τεχνολογίες διττής χρήσης που θα αξιοποιηθούν επιχειρηματικά,
  • η ενίσχυση της μεταφοράς γνώσης και τεχνογνωσίας εντός του οικοσυστήματος με στόχο την αξιοποίηση της υφιστάμενης γνώσης για την ανάπτυξη τεχνολογιών και λύσεων από και για την κυπριακή βιομηχανία,
  • η ενίσχυση και η ενθάρρυνση της συνεργασίας και της συνέργειας μεταξύ φορέων του οικοσυστήματος, και
  • η ανάπτυξη και βελτίωση των ικανοτήτων και δυνατοτήτων των κυπριακών φορέων στις τεχνολογίες διττής χρήσης προκειμένου να είναι πιο ανταγωνιστικές για να συμμετέχουν με μεγαλύτερη επιτυχία σε αντίστοιχα ευρωπαϊκά προγράμματα.

Το Πρόγραμμα αφορά σε έργα έρευνας και καινοτομίας που στοχεύουν σε προϊόντα, υπηρεσίες και λύσεις διττής χρήσης, συμπεριλαμβανομένου λογισμικών και τεχνολογιών,  ως προϊόντα και τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται συνήθως για μη στρατιωτικούς σκοπούς, αλλά ενδέχεται να έχουν στρατιωτικές εφαρμογές.

Τα έργα αναμένεται να υλοποιηθούν από εγχώριες κοινοπραξίες που θα αποτελούνται από τουλάχιστον δύο φορείς, εκ των οποίων ο ένας είναι επιχείρηση ενώ ο άλλος μπορεί να είναι Επιχείρηση ή Οργανισμός Έρευνας (δύο Επιχειρήσεις ή μια Επιχείρηση και ένας Οργανισμό Έρευνας). Στην κοινοπραξία μπορούν να συμμετέχουν και άλλοι φορείς, όπως κρίνεται απαραίτητο για την καλύτερη υλοποίηση του έργου.

Οι προτάσεις που θα υποβληθούν θα πρέπει να εμπίπτουν σε μια από τις Θεματικές Προτεραιότητες. βλέπε στην ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ.  (σελ. 3-6)

Συνολικός Προϋπολογισμός Πρόσκλησης

€2,720,000

Ποσοστό Χρηματοδότησης από ΕΕ ή άλλους Φορείς / Ύψος Επιχορήγησης ή Δανείου

Μέγιστη χρηματοδότηση το ποσό των €388,500 ανά έργο.

Θεματικές Κατηγορίες

  • Έρευνα, Τεχνολογική Ανάπτυξη και Καινοτομία

Δικαιούχοι

  • Ερευνητές/Ερευνητικά Κέντρα/Οργανισμοί
  • Ιδιωτικοί Φορείς
  • Κρατικοί Οργανισμοί και Κρατικές Επιχειρήσεις
  • Μεγάλες Επιχειρήσεις
  • Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις (ΜΜΕ)

Σημειώσεις για δικαιούχους

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ

  • Οργανισμοί Έρευνας (Α.1, Α.2)
  • Επιχειρήσεις (Β.1, Β.2, Β.3)
  • Άλλοι Φορείς του Ιδιωτικού Τομέα (Γ.1)

Ανάδοχος Φορέας πρέπει να είναι Επιχείρηση (Μικρή ή Μεσαία ή Μεγάλη Επιχείρηση (Β.1, Β.2, Β3)).

Το Δίκτυο Συνεργασίας πρέπει να περιλαμβάνει υποχρεωτικά έναν τουλάχιστον Συνεργαζόμενο Φορέα που μπορεί να είναι Οργανισμός Έρευνας ή Επιχείρηση.

Δικαίωμα συμμετοχής ως επιπρόσθετοι Συνεργαζόμενοι Φορείς έχουν Οργανισμοί Έρευνας (Κατ. Α), Επιχειρήσεις (Κατ. Β) και Άλλοι Φορείς του Ιδιωτικού Τομέα (Κατ. Γ.1).

Τουλάχιστον το 50% του προϋπολογισμού του έργου πρέπει να αναλογεί στις επιχειρήσεις (κατηγορία Β) που συμμετέχουν στο Δίκτυο Συνεργασίας.

Δεν μπορούν να συμμετέχουν νεοσύστατες επιχειρήσεις, εκτός εάν διαθέτουν προϊόντα/υπηρεσίες, εμφανίζουν πωλήσεις και κύκλο εργασιών και ελεγμένες οικονομικές καταστάσεις τουλάχιστον 2 ετών.

Επιτρέπεται η συμμετοχή Ερευνητικών Φορέων Εξωτερικού.

Έναρξη Υποβολής Προτάσεων

07/09/2022

Λήξη Υποβολής Προτάσεων

09/11/2022

Εθνικό Σημείο Επαφής

Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΙδΕΚ)

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 22205000 (Κέντρο Εξυπηρέτησης Συνεργατών του ΙδΕΚ)

Email Επικοινωνίας: support@research.org.cy