Το Ταμείο στοχεύει στην περαιτέρω ενίσχυση των εθνικών ικανοτήτων και στη βελτίωση των διαδικασιών για τη διαχείριση της μετανάστευσης, καθώς και στην ενίσχυση της αλληλεγγύης και της κατανομής ευθυνών μεταξύ των κρατών μελών, ιδίως μέσω της βοήθειας έκτακτης ανάγκης και του μηχανισμού μετε-γκατάστασης.
Στόχος του θέματος είναι η τόνωση και η υποστήριξη της ανάπτυξης ικανοτήτων και η ανταλλαγή εμπειριών μεταξύ των εθνικών αρχών και άλλων ενδιαφερόμενων μερών σχετικά με τον τρόπο διεξαγωγής της εκτίμησης της ηλικίας, σύμφωνα με την πολυεπιστημονική προσέγγιση που απαιτείται από το Άρθρο 25 του Κανονισμού για τις Διαδικασίες Ασύλου (2024/1348) – («Ετήσια Έκθεση»).
Ο αριθμός των παιδιών μεταναστών που φτάνουν στην ΕΕ ασυνόδευτα ή χωρισμένα από τους γονείς τους, έχει αυξηθεί και πάλι τα τελευταία χρόνια. Κατά την άφιξη στο έδαφος της ΕΕ, είναι σημαντικό να εντοπίζονται άμεσα μεταξύ των μεταναστών τα παιδιά που ταξιδεύουν ασυνόδευτα ή χωρισμένα από τις οικογένειές τους. Όταν τα ασυνόδευτα παιδιά δεν αναγνωρίζονται αμέσως μετά την άφιξή τους, ενδέχεται να αντιμετωπίσουν ανεπαρκείς συνθήκες υποδοχής, να μην λάβουν την ειδική εκπροσώπηση και υποστήριξη που χρειάζονται ή ακόμη και να αντιμετωπίσουν διοικητική κράτηση σε σχέση με το μεταναστευτικό τους καθεστώς, μαζί με τους ενήλικες. Επίσης, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να πέσουν στα χέρια των εμπόρων ανθρώπων ή να γίνουν θύματα εγκλήματος ή εκμετάλλευσης.
Η ταυτότητα και η ηλικία των παιδιών μεταναστών είναι συχνά ασαφής, καθώς πολλά φτάνουν χωρίς έγγραφα. Ο προσδιορισμός της ηλικίας του ατόμου είναι απαραίτητος προκειμένου να κατευθυνθεί το άτομο στην κατάλληλη διαδικασία και υποδοχή. Όταν υπάρχουν βάσιμες αμφιβολίες σχετικά με την ηλικία ενός αιτούντος, οι αρχές μπορούν να διενεργήσουν την λεγόμενη «εκτίμηση ηλικίας». Η απότομη αύξηση της άφιξης ασυνόδευτων παιδιών μεταναστών τα τελευταία χρόνια είχε επίσης αντίκτυπο στον τρόπο με τον οποίο διενεργούνταν οι εκτιμήσεις ηλικίας στα κράτη μέλη. Θα πρέπει να υπάρχει επαρκής μηχανισμός συντονισμού σε εθνικό επίπεδο για να λαμβάνεται υπόψη η συμβολή διαφόρων εμπειρογνωμόνων, κατά την εφαρμογή της διεπιστημονικής προσέγγισης. Επομένως, παρά τις υπάρχουσες οδηγίες σχετικά με την εκτίμηση ηλικίας, είναι σαφές από τα σχόλια των κρατών μελών ότι για μια πιο εναρμονισμένη προσέγγιση σε ολόκληρη την ΕΕ, απαιτείται περαιτέρω υποστήριξη για την ανάπτυξη ικανοτήτων και την ενίσχυση των γνώσεων σχετικά με την διεπιστημονική εκτίμηση ηλικίας.
Αναλυτική περιγραφή στο αγγλικό κείμενο.
90%
Αναλυτική περιγραφή στο αγγλικό κείμενο.
Υπουργείο Εσωτερικό
Άτομα επαφής:
Ντόρις Κωνσταντίνου
Διοικητικός Υπάλληλος
Τηλέφωνο: 22 409904
Ηλεκτρονική Διεύθυνση: dconstantinou@moi.gov.cy
Χριστίνα Χατζηοικονόμου
Διοικητικός Υπάλληλος
Τηλέφωνο: 22 409944
Ηλεκτρονική Διεύθυνση: chadjieconomou@papd.mof.gov.cy
Για βοήθεια σχετικά με την πρόσκληση επικοινωνήστε με την ακόλουθη ηλεκτρονική διεύθυνση: HOME-AMIF-UNION-ACTIONS@ec.europa.eu