Σχέδιο χρηματοδότησης κυπριακών επιχειρήσεων σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ)

Κλειστή

Κατηγορία Προγράμματος

(FI) Χρηματοοικονομικά Εργαλεία

Όνομα Προγράμματος

Εργαλεία διαθέσιμα από ενδιάμεσο φορέα στην Κύπρο

Περιγραφή Προγράμματος

Για τη διάθεση των περισσοτέρων από τα εργαλεία που αναπτύσσονται με τη στήριξη εθνικών αλλά και, κυρίως, ευρωπαϊκών πόρων, απαιτείται η καταρχήν συμμετοχή εθνικών χρηματοπιστωτικών διαμεσολαβητών, όπως τράπεζες, άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ταμεία συμμετοχών κοκ, αναλόγως του τύπου του εργαλείου (π.χ. δάνειο, εγγύηση, μετοχικό κεφάλαιο). Κατ’ επέκταση, όταν λαμβάνεται μία πολιτική απόφαση για δημιουργία ενός χρηματοοικονομικού μηχανισμού, τον σχεδιασμό του εν λόγω μηχανισμού ακολουθεί πρόσκληση της Αρμόδιας Αρχής, σε εθνικό ή ευρωπαϊκό επίπεδο, η οποία απευθύνεται σε χρηματοπιστωτικούς φορείς οι οποίοι ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στην εφαρμογή του μηχανισμού, συνήθως με ιδία συμμετοχή και διαμερισμό του ρίσκου της χρηματοδότησης. Η δυνατότητα μόχλευσης πρόσθετων ιδιωτικών πόρων είναι, όπως προαναφέρθηκε, ένα από τα πλεονεκτήματα των χρηματοοικονομικών εργαλείων.

Πιο κάτω παρουσιάζονται χρηματοοικονομικά εργαλεία τα οποία έχουν υιοθετηθεί και διατίθενται από ενδιάμεσους χρηματοπιστωτικούς φορείς που λειτουργούν στην Κύπρο.

Σημειώνεται ότι,  τα χρηματοοικονομικά εργαλεία που παρουσιάζονται στην Πύλη αφορούν μηχανισμούς που στηρίζονται άμεσα ή έμμεσα από εθνικούς πόρους ή ευρωπαϊκά κονδύλια. Δεν περιλαμβάνονται εργαλεία τα οποία διαθέτουν οι Τράπεζες ή άλλοι χρηματοδοτικοί οργανισμοί αποκλειστικά με ιδίους ή άλλους πόρους

Λεπτομέρειες για το Πρόγραμμα

Πρόσκληση/Προκήρυξη

Σχέδιο χρηματοδότησης κυπριακών επιχειρήσεων σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ)

Συνοπτική Περιγραφή Πρόσκλησης

Με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των κυπριακών επιχειρήσεων, τη στήριξη της βιώσιμης ανάπτυξης καθώς και την υποστήριξη της απασχόλησης των νέων, αριθμός κυπριακών τραπεζών έχει ενταχθεί στο σχέδιο χρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), μέσα από συμφωνίες δανείων τις οποίες στηρίζει η Κυπριακή Κυβέρνηση με κρατικές εγγυήσεις.

Μέσω του σχεδίου χρηματοδότησης της ΕΤΕπ οι κυπριακές τράπεζες παρέχουν δάνεια σε μικρομεσαίες και μεσαίας κεφαλαιοποίησης επιχειρήσεις, με ευνοϊκούς όρους χρηματοδότησης οι οποίοι γίνονται ακόμη ευνοϊκότεροι μέσω της συμμετοχής των δανειζόμενων επιχειρήσεων στο Πρόγραμμα της ΕΤΕπ “Θέσεις απασχόλησης για νέους” (Jobs for Youth).

Αναλυτική Περιγραφή Πρόσκλησης

Το Πρόγραμμα απευθύνεται σε Κυπριακές επιχειρήσεις που είναι εγγεγραμμένες και εδρεύουν στην Κύπρο και αφορά στη χρηματοδότηση των επενδυτικών τους σχεδίων αλλά και των αναγκών τους σε κεφάλαιο κίνησης.

Συγκεκριμένα η χρηματοδότηση των επενδύσεων και άλλων δαπανών των επιχειρήσεων δύναται να αφορά στα ακόλουθα:

  • Αγορά / ανέγερση / επέκταση / ανακαίνιση περιουσιακών στοιχείων, εξαιρουμένης της αγοράς γης (εκτός εάν αυτό θεωρείται τεχνικά απαραίτητο για την ολοκλήρωση της επένδυσης).
  • Επένδυση σε άυλα στοιχεία ενεργητικού όπως:
  • Κόστος σχεδιασμού, ανάπτυξης και χρηματοδότησης κατά τη διάρκεια της κατασκευής ενός περιουσιακού στοιχείου.
  • Έξοδα για έρευνα και ανάπτυξη, περιλαμβανομένων αμοιβών και ακαθάριστων μισθών άμεσα συνδεδεμένων με την έρευνα που χρηματοδοτείται.
  • Δημιουργία δικτύου διανομής στην εγχώρια αγορά ή άλλες αγορές εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης (περιλαμβανομένης της απόκτησης περιουσιακών στοιχείων και/ή εμπορικής επωνυμίας, λειτουργικά και εργατικά έξοδα).
  • Μεσοπρόθεσμες / μακροπρόθεσμες ανάγκες κεφαλαίου κίνησης.
  • Αλλαγή Γενεάς (π.χ. συνταξιοδότηση προηγούμενου ιδιοκτήτη) ή επιχειρηματική αλλαγή συνδεδεμένη με το προσωπικό, ή οποία επιτρέπει τη συνέχιση της οικονομικής δραστηριότητας της εν λόγω επιχείρησης.
  • Δεν χρηματοδοτείται ο ΦΠΑ ή άλλες οφειλές προς το Κράτος.

Η διάρκεια της διευκόλυνσης κυμαίνεται από 2 έως 12 χρόνια, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις προνοείται μέγιστη διάρκεια υλοποίησης της επένδυσης (χρηματοδοτούμενου έργου). Παρέχεται επίσης περίοδος χάριτος για την αποπληρωμή του κεφαλαίου έως και 2 χρόνια.

Σε ότι αφορά στο χρηματοοικονομικό πλεονέκτημα προς τους δανειολήπτες, αυτό αφορά στη μείωση του επιτοκίου (στις πλείστες περιπτώσεις κατά τουλάχιστον 1%) σε σύγκριση με το επιτόκιο που θα χρέωνε η τράπεζα για την ίδια χρηματοδότηση εάν αυτή δεν εντασσόταν στα πλαίσια του παρόντος σχεδίου της ΕΤΕπ. Επιπρόσθετα, οι δανειολήπτες που πληρούν τα κριτήρια και εμπίπτουν στο σχέδιο «Θέσεις απασχόλησης για νέους», επωφελούνται πρόσθετου χρηματοοικονομικού πλεονεκτήματος (επιπλέον 0,50% μείωση επιτοκίου).

Σημ.Τα πιο πάνω στοιχεία / πρόνοιες ενδέχεται να διαφοροποιούνται μεταξύ των τραπεζών που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα. Για περισσότερες πληροφορίες συστήνεται η απευθείας επικοινωνία με τις επιλεγμένες τράπεζες που διαθέτουν τις σχετικές διευκολύνσεις σε εθνικό επίπεδο (βλ. Εθνικό Σημείο Επαφής). 

Συνολικός Προϋπολογισμός Πρόσκλησης

Τράπεζα Κύπρου – €450 εκ. USB – €15 εκ. (διαθέσιμος μέχρι 31/08/2018) Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος Κύπρου- €15 εκ. (Σημ.: έχει εξαντληθεί εξολοκλήρου οπότε δεν δύναται η χορήγηση οποιοδήποτε επιπρόσθετου ποσού σε άλλους δικαιούχους) Ελληνική Τράπεζα - €140 εκ. Σημείωση: Τα πιο πάνω ποσά/προϋπολογισμοί ενδέχεται να διαφοροποιούνται μέσω νέων/πρόσθετων συμφωνιών με την ΕΤΕπ

Ποσοστό Χρηματοδότησης από ΕΕ ή άλλους Φορείς / Ύψος Επιχορήγησης ή Δανείου

  • Τράπεζα Κύπρου: από €150.000 έως και €5 εκ.
  • USB Bank: μέχρι €12.5 εκ.
  • Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος Κύπρου: μέχρι €12.5 εκ.
  • Ελληνική Τράπεζα: μέχρι €12.5 εκ.

Σημειώσεις για θεματικές Κατηγορίες

Περισσότερες πληροφορίες για τυχόν θεματική επικέντρωση των δανείων (δηλ. προτεραιότητα / έμφαση σε συγκεκριμένους τομείς της οικονομίας) μπορείτε να πάρετε απευθείας από τις τράπεζες που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα.

Θεματικές Κατηγορίες

  • Άλλες Υπηρεσίες
  • Βιομηχανία
  • Εμπόριο
  • Έρευνα, Τεχνολογική Ανάπτυξη και Καινοτομία
  • Μεταποίηση
  • Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις και Ανταγωνιστικότητα
  • Τουρισμός

Δικαιούχοι

  • Μεγάλες Επιχειρήσεις
  • Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις (ΜΜΕ)

Σημειώσεις για δικαιούχους

Επιλέξιμες είναι επιχειρήσεις που εργοδοτούν έως και 3.000 υπαλλήλους (πλήρους απασχόλησης), περιλαμβανομένων Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (έως 250 υπαλλήλους) και Επιχειρήσεων Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης (από 250 έως 3.000 υπαλλήλους)

Οι επωφελούμενες επιχειρήσεις δύναται να είναι είτε αυτόνομες επιχειρήσεις, είτε συνεργαζόμενες επιχειρήσεις (partner enterprises) ή συνδεδεμένες επιχειρήσεις (linked enterprises) οι οποίες δραστηριοποιούνται στην Κύπρο ή / και εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Από το σχέδιο εξαιρούνται επιχειρήσεις που ασχολούνται με τις ακόλουθες δραστηριότητες:

  • Παραγωγή όπλων, πυρομαχικών, στρατιωτικού ή αστυνομικού εξοπλισμού και υποδομών ή άλλου εξοπλισμού ή/και υποδομών η χρήση των οποίων έχει ως αποτέλεσμα τον περιορισμό των ατομικών δικαιωμάτων και της ελευθερίας (π.χ. φυλακές, κρατητήρια οποιασδήποτε μορφής) ή την παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων
  • Δραστηριότητες που αφορούν τυχερά παιχνίδια ή συναφή εξοπλισμό
  • Παραγωγή ή επεξεργασία / μεταποίηση, διάθεση, χρήση καπνού ή διανομή εξειδικευμένων προϊόντων καπνού και δραστηριότητες που διευκολύνουν την χρήση καπνού (π.χ. «αίθουσες καπνιστών»).
  • Δραστηριότητες που αφορούν χρήση ζωντανών ζώων για πειραματικούς και επιστημονικούς σκοπούς στο βαθμό που η συμμόρφωση με την «Σύμβαση Συμβουλίου της Ευρώπης για την προστασία των Σπονδυλωτών ζώων που χρησιμοποιούνται για Πειραματικούς και άλλους Επιστημονικούς σκοπούς» δεν μπορεί να διασφαλιστεί.
  • Δραστηριότητες που επιφέρουν αρνητικό αντίκτυπο στο περιβάλλον ο οποίος δεν αντισταθμίζεται / μετριάζεται / αποζημιώνεται.
  • Δραστηριότητες που θεωρούνται ηθικά ή / και δεοντολογικά αμφιλεγόμενες ή που απαγορεύονται από το εθνικό δίκαιο (π.χ. έρευνα για την ανθρώπινη κλωνοποίηση).
  • Δραστηριότητες που αφορούν στην αγορά και ανάπτυξη ακινήτων / ακίνητης περιουσίας
  • Αγορά άυλων περιουσιακών στοιχείων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν ή να επιβάλουν μια ισχυρή θέση στην αγορά για τον Δικαιούχο (π.χ. μερίδιο αγοράς πέραν του 20%). Επίσης δεν χρηματοδοτείται η αγορά αδειών ή δικαιωμάτων για την εκμετάλλευση ορυκτών πόρων.
  • Δραστηριότητες που αποτελούν καθαρά χρηματοοικονομικές συναλλαγές (π.χ. αγορά μετοχών ή άλλων χρηματοοικονομικών προϊόντων).
  • Εξαιρούνται επίσης οι χρηματοδοτικές εταιρίες συμμετοχών και οι εταιρείες χρηματοδοτικής μίσθωσης

Ενδέχεται να εφαρμόζονται και πρόσθετες εξαιρέσεις για τις οποίες μπορείτε να ενημερώνεστε από τις επιμέρους τράπεζες που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα. Διαφοροποίηση ενδεχομένως να προκύπτει και σε ότι αφορά την επιλεξιμότητα της χρηματοδοτούμενης επένδυσης / έργου ως προς το αν αυτό πραγματοποιείται εντός της επικράτειας της Κυπριακής Δημοκρατίας ή ευρύτερα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Για πρόσθετη συμμετοχή της Δικαιούχου επιχείρησης στο σχέδιο «Θέσεις απασχόλησης για νέους», θα πρέπει να πληρείται τουλάχιστον ένα από τα πιο κάτω κριτήρια:

  • Ο Δικαιούχος επιβεβαιώνει ότι έχει προσλάβει τους τελευταίους 6 μήνες τουλάχιστον 1 νεαρό άτομο, 15-27 χρονών (5 για τις Επιχειρήσεις Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης) ή σκοπεύει να προσλάβει τουλάχιστον ένα νεαρό άτομο (τουλάχιστον 5 για τις Επιχειρήσεις Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης) στους επόμενους 6 μήνες από την ημερομηνία υπογραφής της συμφωνίας του Δανείου με την Τράπεζα Κύπρου και δεσμεύεται να συνεχίσει να εργοοδοτεί τα νεαρά άτομα για τουλάχιστον 1 έτος ή/και
  • Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 6 μηνών, έχει προχωρήσει σε επαγγελματική κατάρτιση ή πρακτική άσκηση σε τουλάχιστον 1 νεαρό άτομο (5 για MidCaps) ή στους επόμενους 6 μήνες σχεδιάζει να παράσχει επαγγελματική κατάρτιση ή πρακτική άσκηση σε τουλάχιστον 1 νεαρό άτομο (5 για MidCaps), από την ημερομηνία υπογραφής της συμφωνίας του Δανείου με την Τράπεζα Κύπρου. Η εκπαίδευση / πρακτική έχει διάρκεια τουλάχιστον 3 μηνών και επιβεβαιώνεται με ενεργή συμφωνία συνεργασίας με τεχνική σχολή, πανεπιστήμιο ή δημόσιο οργανισμό απασχόλησης ή / και με επιστολή υπογεγραμμένη από ένα από τα εν λόγω ιδρύματα ή / και αποτελεί μέρος του επίσημου προγράμματος επαγγελματικής κατάρτισης ή πρακτικής άσκησης. του δικαιούχου.
  • Τους τελευταίους 6 μήνες έχει συμμετάσχει σε πρόγραμμα νεανικής επιχειρηματικότητας ενός μη-κυβερνητικού οργανισμού ή εκπαιδευτικού ιδρύματος ή σχεδιάζει να συμμετάσχει σε τέτοιο πρόγραμμα κατά τους προσεχείς 6 μήνες.

Από τους δικαιούχους που πληρούν ένα από τα πιο πάνω κριτήρια, η Τράπεζα Κύπρου θα ζητήσει να υπογράψουν την «Επιβεβαίωση Επιλεξιμότητας για τις Θέσεις Εργασίας για Νέους».

Σημ.: Ως «νεαρό άτομο» ορίζεται άτομο ηλικίας άνω των 15 και κάτω των 25 ετών κατά το χρόνο που αυτός / αυτή επωφελείται από το σχετικό γεγονός (απασχόληση, εκπαίδευση ή πρακτική άσκηση). Ορισμένες τράπεζες έχουν επεκτείνει το ανώτατο όριο ηλικίας των επωφελούμενων νέων στα 27 έτη. (Η ηλικία των 27 αφορά κανονισμό της ΕΙΒ)

Έναρξη Υποβολής Προτάσεων

01/01/2014

Λήξη Υποβολής Προτάσεων

04/12/2021

Εθνικό Σημείο Επαφής

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται σε λειτουργούς εξυπηρέτησης στα επιμέρους υποκαταστήματα των πιο κάτω τραπεζών, σε όλες τις πόλεις, ή να επικοινωνούν με τα πιο κάτω σημεία επαφής. Περισσότερες πληροφορίες στις ιστοσελίδες των τραπεζών πιο κάτω.

Τράπεζα Κύπρου 
Ιστοσελίδα: https://www.bankofcyprus.com.cy/mme_gr/Medium_business_gr/europaiki_xrimatodotisi/ETEp_gr
Μαρία Δαφνίδου-Γεωργιάδου / Λουΐζα Ψαρά
τηλ.: +357 22 122056 / 22 122103
email: maria.dafnidou@bankofcyprus.com  / louiza.psara@bankofcyprus.com

USB Bank
Ιστοσελίδα: http://www.usbbank.com.cy/default.aspx?tabid=81&it=1&mid=0&itemid=530&langid=1
Αβραάμ Κυριάκου / Ελένη Αναστασίου
Τηλ.: +357 22 883522 / 22 883560
Email: kyriacou.a@usbbank.com.cy / anastasiou.e@usbbank.com.cy

Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος (Κύπρου)
Ιστοσελίδα: https://www.nbg.com.cy/wp-content/uploads/EIB.pdf  (pdf)
Μαριλένα Σεβαστίδου
Τηλ.: +357 22 840 114
Εmail: msevastidou@nbg.com.cy 

Ελληνική Τράπεζα
Ιστοσελίδα: https://www.hellenicbank.com/portalserver/hb-en-portal/el/business-banking/borrow/help-me-with/funding-of-cypriot-companies
Γιάννα Κυπριανού
Τηλ.: +357 22 501289
Εmail: Y.Kyprianou@hellenicbank.com

Σημείο Επαφής EE

http://www.eib.org/products/lending/intermediated/index.htm