Ο πέμπτος Άξονας Πολιτικής επικεντρώνεται στην ανάπτυξη των απαιτούμενων δεξιοτήτων και ικανοτήτων στο υφιστάμενο αλλά και μελλοντικό εργατικό δυναμικό, ώστε αυτό να ανταποκρίνεται αποτελεσματικά στις απαιτήσεις και τάσεις της σύγχρονης αγοράς εργασίας, σύμφωνα με τις τρέχουσες αλλά και τις μελλοντικές της ανάγκες, περιλαμβανομένων αυτών που απορρέουν από την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση. Οι προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις ευθυγραμμίζονται με τις σχετικές ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες και προτεραιότητες.
Ο άξονας περιλαμβάνει επίσης μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις για την αντιμετώπιση των αδυναμιών της αγοράς εργασίας που σχετίζονται με την ανάγκη διευκόλυνσης της εισόδου στην αγορά, ιδίως για γυναίκες με παιδιά, στη βελτίωση της διαθεσιμότητας και της προσιτής εκπαίδευσης και φροντίδας κατά την πρώιμη παιδική ηλικία και στη δημιουργία ενός δικτύου εγκαταστάσεων παιδικής μέριμνας. Στοχεύει επίσης στην αύξηση της απασχόλησης για τους νέους εκτός εργασίας, εκπαίδευσης ή κατάρτισης (NEET).
Κωδικός: 28730 | Κωδικός Ταυτοποίησης: C5.2I2 / C5.2I3 | Όνομα Προγράμματος: Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας – Άξονας 5. Απασχόληση, κοινωνική προστασία, εκπαίδευση και ανθρώπινο δυναμικό | Έναρξη Υποβολής Προτάσεων: 24/02/2023 | Λήξη Υποβολής Προτάσεων: 30/06/2023
Σκοπός του Σχεδίου είναι η δημιουργία νέων δομών κοινωνικής φροντίδας ή η αναβάθμιση/επέκταση υφιστάμενων δομών με τη δημιουργία επιπρόσθετων θέσεων, ενισχύοντας κατ’ αυτό τον τρόπο το κράτος πρόνοιας και προωθώντας την κοινωνική ένταξη και ευημερία.
Το Σχέδιο, στο πλαίσιο της πρώτης πρόσκλησης υποβολής Αιτήσεων, επικεντρώνεται στις ακόλουθες προτεραιότητες, σύμφωνα και με αντίστοιχες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Κύπρος:
(α) Δημιουργία νέων ή αναβάθμιση/επέκταση υφιστάμενων Πολυδύναμων Κέντρων για Παιδιά (δηλ. βρεφοπαιδοκομικών σταθμών και Κέντρων Προστασίας και Απασχόλησης Παιδιών για παιδιά ηλικίας 0-4 χρ. & 6-13 χρ.), καθώς και Κέντρων Φροντίδας Παιδιών (δηλ. βρεφοπαιδοκομικών σταθμών, για τις ηλικίες 0-4χρ.). Στόχος είναι η ενίσχυση της διαθεσιμότητας ποιοτικών υποδομών φροντίδας και κοινωνικής ανάπτυξης παιδιών και κατ’ επέκταση η αύξηση της συμμετοχής στην αγορά εργασίας ατόμων που έχουν τη φροντίδα παιδιών, κυρίως γυναικών, συμβάλλοντας στην ισότητα των φύλων και στις ίσες ευκαιρίες για όλους.
(β) Δημιουργία νέων ή αναβάθμιση/επέκταση υφιστάμενων Κέντρων 24ώρης Φροντίδας ενήλικων ατόμων με ανάγκες μακροχρόνιας φροντίδας (μικρές δομές ενταγμένες στην κοινότητα για φιλοξενία μέχρι 10 ατόμων). Στόχος είναι η αντιμετώπιση κενών στις εξειδικευμένες υπηρεσίες μακροχρόνιας φροντίδας.