Σχέδιο Παροχής Κινήτρων για Εργασιακή Αποκατάσταση Αποφυλακισθέντων

Κλειστή

Κατηγορία Προγράμματος

(EU-CY) Συγχρηματοδοτούμενα Προγράμματα ΕΕ

Όνομα Προγράμματος

Πρόγραμμα «ΘΑλΕΙΑ 2021-2027»

Περιγραφή Προγράμματος

Πρόγραμμα ΘΑλΕΙΑ: Θεμέλια Αλλαγής, Ευημερία, Ισότητας και Ανάπτυξης

Η Κυπριακή Δημοκρατία, για την Προγραμματική Περίοδο 2021 – 2027, εξασφάλισε από τα Ταμεία της Πολιτικής Συνοχής κονδύλια συνολικού ύψους €968 εκ. τα οποία μαζί με την εθνική συμμετοχή ανέρχονται σε περίπου €1.5 δις. Η αξιοποίηση των εν λόγω κονδυλίων γίνεται στη βάση πολυετών στρατηγικών εγγράφων, τα οποία καταρτίζονται από το κάθε κράτος-μέλος και εγκρίνονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τα προγραμματικά έγγραφα είναι η Συμφωνία Εταιρικής Σχέσης (ΣΕΣ) και τα Προγράμματα.

Η Συμφωνία Εταιρικής Σχέσης (ΣΕΣ), καταρτίστηκε σύμφωνα με το Άρθρο 11, και το υπόδειγμα στο Παράρτημα ΙΙ, του Κανονισμού (EE) 2021/1060 για τον καθορισμό Κοινών Διατάξεων (ΚΚΔ) και αποτελεί το γενικό στρατηγικό έγγραφο προγραμματισμού, στο οποίο παρουσιάζονται οι στόχοι πολιτικής στους οποίους θα επικεντρωθεί η αξιοποίηση των πόρων. Η ΣΕΣ αναπτύσσεται και εξειδικεύεται μέσα από τα Προγράμματα, τα οποία αναλύουν τη στρατηγική, τις ανάγκες και προτεραιότητες καθώς και τις επί μέρους κατηγορίες παρέμβασης.

Η Κύπρος, έχει επιλέξει να υποβάλει τη ΣΕΣ μαζί με το Πρόγραμμα τω Ταμείων της Πολιτικής Συνοχής της ΕΕ, σύμφωνα με τις πρόνοιες του σχετικού κανονιστικού πλαισίου.

Το Πρόγραμμα «ΘΑλΕΙΑ 2021 -2027», είναι ένα πολυετές, πολυταμειακό, αναπτυξιακό σχέδιο στο οποίο αναλύεται η αναπτυξιακή στρατηγική για αξιοποίηση των πόρων που κατανεμήθηκαν στην Κύπρο μέσω των Ταμείων της Πολιτικής Συνοχής την περίοδο 2021 – 2027:

  • Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ)
  • Ταμείο Συνοχής (ΤΣ)
  • Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο + (ΕΚΤ+)
  • Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης (ΤΔΜ)
Λεπτομέρειες για το Πρόγραμμα

Πρόσκληση/Προκήρυξη

Σχέδιο Παροχής Κινήτρων για Εργασιακή Αποκατάσταση Αποφυλακισθέντων

Συνοπτική Περιγραφή Πρόσκλησης

Το Σχέδιο αποσκοπεί στην διευκόλυνση της κοινωνικής επανένταξης και εργασιακής αποκατάστασης ατόμων που έχουν αποφυλακιστεί από τις Κεντρικές Φυλακές της Κυπριακής Δημοκρατίας μέσω της παροχής κινήτρων σε εργοδότες για την πρόσληψη τους.

Αναλυτική Περιγραφή Πρόσκλησης

Το Σχέδιο περιλαμβάνεται στα μέτρα των ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης που προωθεί η Κυβέρνηση για καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, ειδικότερα όσον αφορά την ενεργό ένταξη ευπαθών ομάδων του πληθυσμού στην αγορά εργασίας.

Ομάδα στόχου: Άτομα που αφέθηκαν ελεύθερα από τις Κεντρικές Φυλακές της Κυπριακής Δημοκρατίας, εγγεγραμμένα ως κανονικοί άνεργοι στη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΑ) πριν την ημερομηνία πρόσληψής (Η περίοδος ανεργίας θα πρέπει να είναι σε ισχύ μέχρι και μια ημέρα πριν την ημερομηνία πρόσληψης).

Για τον υπολογισμό του ύψους της χορηγίας θα ακολουθείται η μέθοδος των απλουστευμένων μορφών κόστους. Η μονάδα κόστους για το συγκεκριμένο Σχέδιο Χορηγιών, καθορίστηκε στα €48/εργάσιμη ημέρα και αντιστοιχεί στο ύψος της χορηγίας που θα λαμβάνει ο κάθε δικαιούχος για κάθε εργάσιμη μέρα που θα συμπληρώνει ο επωφελούμενος, ανεξαρτήτως του πραγματικού μισθολογικού κόστους που επιβαρύνεται ο εργοδότης/δικαιούχος.

Η χορηγία θα παραχωρείται μόνο για εικοσιτέσσερις (24) μήνες απασχόλησης .

Το άτομο που προσλαμβάνεται μέσω του Σχεδίου πρέπει να καλύπτει κενή θέση εργασίας που κοινοποιήθηκε από τον Εργοδότη στη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΑ) πριν από την υποβολή της αίτησης για συμμετοχή στο Σχέδιο. Διευκρινίζεται ότι η ημερομηνία πρόσληψης και η υποβολή της αίτησης δεν μπορεί να είναι η ίδια.
Η ημερομηνία πρόσληψης του ατόμου πρέπει να είναι εντός της περιόδου ισχύος της πρόσκλησης του Σχεδίου και να προηγείται της ημερομηνίας κατάθεσης της αίτησης συμμετοχής. Η αίτηση συμμετοχής πρέπει να υποβληθεί εντός ενός μηνός από την ημερομηνία πρόσληψης.

Αιτήσεις μπορούν να υποβληθούν σε ειδικό έντυπο που βρίσκεται στην ιστοσελίδα του Τμήματος Εργασίας και να αποστέλλονται μόνο με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (σε μορφή pdf) από τις 23/10/2020 μέχρι εξαντλήσεως του κονδυλίου ή ανακοίνωσης για λήξη του Σχεδίου πριν τη λήξη της πιο πάνω προθεσμίας.

Άλλοι όροι παροχής της χορηγίας, πέραν των πιο πάνω που αναφέρονται στην συνοπτική περιγραφή, περιλαμβάνουν τα εξής:

  • Η πρόσληψη του ατόμου μέσω του Σχεδίου αντιπροσωπεύει καθαρή αύξηση του αριθμού των εργαζομένων στην επιχείρηση, που κατέχουν θέση στο ίδιο επάγγελμα με το άτομο που προσλαμβάνεται. Η σύγκριση γίνεται μεταξύ του μήνα που προηγείται της πρόσληψης και του μήνα που πραγματοποιείται η πρόσληψη. Η τυχόν μείωση του προσωπικού στο πιο πάνω διάστημα δεν δικαιολογείται, εκτός και αν η θέση ή οι θέσεις εργασίας έμειναν κενές ύστερα από εθελοντική αποχώρηση, συνταξιοδότηση λόγω ηλικίας, ή νόμιμη απόλυση για λόγους που αναφέρονται στο άρθρο 5 του περί Τερματισμού Απασχόλησης Νόμου του 1967 (Ν.24/1967) όπως έχει τροποποιηθεί (http://www.cylaw.org/nomoi/enop/non-ind/1967_1_24/).
  • Ο εργοδότης δεν έτυχε οποιασδήποτε επιχορήγησης στο παρελθόν από συγχρηματοδοτούμενα Σχέδια, κατά την Προγραμματική Περίοδο 2021-2027, για την εργοδότηση του ίδιου ατόμου, που θα ενταχθεί στα πλαίσια του Σχεδίου. Επίσης το ίδιο άτομο (υποψήφιος προς εργοδότηση) δεν πρέπει να έχει εργασθεί το οκτάμηνο πριν την ημερομηνία προκήρυξης της πρόσκλησης στον ίδιο εργοδότη.
  • Τα άτομα που θα επιχορηγηθούν θα πρέπει να ανήκουν στην ομάδα στόχου, όπως αυτή ορίζεται στο Σχέδιο, να είναι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας, ή πολίτης οποιουδήποτε άλλου Κράτους-Μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή πολίτης τρίτης χώρας, που διαμένει νόμιμα σε περιοχή που βρίσκεται κάτω από τον έλεγχο της Κυπριακής Δημοκρατίας.
  • Οι εργοδότες θα δεσμευτούν ότι δεν θα μειώσουν το προσωπικό της επιχείρησης τους στο ίδιο επάγγελμα για το οποίο προσλαμβάνεται το άτομο που εντάσσεται στο Σχέδιο για την περίοδο της ΣΔΧ. Η τυχόν μείωση του προσωπικού στο πιο πάνω διάστημα δεν δικαιολογείται, εκτός και αν η θέση ή οι θέσεις εργασίας έμειναν κενές ύστερα από εθελοντική αποχώρηση, συνταξιοδότηση λόγω ηλικίας, ή νόμιμη απόλυση για λόγους που αναφέρονται στο άρθρο 5 του περί Τερματισμού Απασχόλησης Νόμου του 1967 (Ν.24/1967) όπως έχει τροποποιηθεί (http://www.cylaw.org/nomoi/enop/non-ind/1967_1_24/).
  • Ο εργοδότης δεν επιτρέπεται να επιχορηγηθεί για το ίδιο άτομο, την ίδια χρονική περίοδο, το ίδιο είδος δαπάνης (π.χ. μισθός) από διαφορετικούς φορείς.
  • Ο μισθός που θα δοθεί στο άτομο που θα προσληφθεί μέσω του Σχεδίου δεν θα είναι χαμηλότερος από αυτόν που προνοείται από το ισχύον Διάταγμα για τον Κατώτατο Μισθό (http://www.mlsi.gov.cy/dlr ) και την ανάλογη αναπροσαρμογή σε έξι (6) μήνες ακόμη και αν το συγκεκριμένο επάγγελμα/θέση εργασίας στο οποίο προσλαμβάνεται το άτομο δεν περιλαμβάνεται σε αυτά που καθορίζονται στο Διάταγμα. Με βάση το ισχύον Διάταγμα ο μηνιαίος μισθός έναρξης εργασίας για πλήρη απασχόληση ανέρχεται στα €870 και μετά από 6 μήνες στα €924.
  • Δεν έχει υπερβεί τον μέγιστο αριθμό ατόμων που προσλαμβάνονται μέσω του Σχεδίου ανά πρόσκληση ο οποίος έχει καθοριστεί στα πέντε (5) άτομα.
  • Να μην έχει απολυθεί οποιοσδήποτε υπάλληλος από την 1η Μαρτίου 2020 μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2020, εκτός για λόγους που αιτιολογείται απόλυση άνευ προειδοποιήσεως. Νοείται ότι οι επιχειρήσεις δεν θα μπορούν να απολύουν εργαζομένους για οικονομικούς λόγους κατά το ανωτέρω διάστημα

Περισσότερες πληροφορίες βρίσκονται στον σχετικό Οδηγό Εφαρμογής του Τμήματος Εργασίας.

Συνολικός Προϋπολογισμός Πρόσκλησης

€4 000 000

Ποσοστό Χρηματοδότησης από ΕΕ ή άλλους Φορείς / Ύψος Επιχορήγησης ή Δανείου

Για τον υπολογισμό του ύψους της χορηγίας θα ακολουθείται η μέθοδος των απλουστευμένων μορφών κόστους. Η μονάδα κόστους για το συγκεκριμένο Σχέδιο Χορηγιών, καθορίστηκε στα €48/εργάσιμη ημέρα και αντιστοιχεί στο ύψος της χορηγίας που θα λαμβάνει ο κάθε δικαιούχος για κάθε εργάσιμη μέρα που θα συμπληρώνει ο επωφελούμενος, ανεξαρτήτως του πραγματικού μισθολογικού κόστους που επιβαρύνεται ο εργοδότης/δικαιούχος.

Η χορηγία θα παραχωρείται μόνο για εικοσιτέσσερις (24) μήνες απασχόλησης.

Θεματικές Κατηγορίες

  • Απασχόληση

Δικαιούχοι

  • Άλλοι Δικαιούχοι
  • Άνεργοι

Σημειώσεις για δικαιούχους

Ομάδα στόχου: Άτομα που αφέθηκαν ελεύθερα από τις Κεντρικές Φυλακές της Κυπριακής Δημοκρατίας, εγγεγραμμένα ως κανονικοί άνεργοι στη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΑ) πριν την ημερομηνία πρόσληψής (Η περίοδος ανεργίας θα πρέπει να είναι σε ισχύ μέχρι και μια ημέρα πριν την ημερομηνία πρόσληψης).

Δεν μπορούν να ενταχθούν στο Σχέδιο:

  1. Άτομα για τα οποία ο εργοδότης επιχορηγήθηκε στο παρελθόν από συγχρηματοδοτούμενα Σχέδια, κατά την Προγραμματική Περίοδο 2014-2020.
  2. (α) άτομα που είναι Μέτοχοι ή/και Διευθυντές εταιρείας (εξαιρούνται οι Δημόσιες εταιρείες) μέλη Διοικητικού Συμβουλίου, Σωματείου/Συλλόγου/ Ιδρύματος και
    (β) άτομα που είναι σύζυγοι ή συνδέονται με πρώτου ή δευτέρου βαθμού συγγένεια εξ αίματος ή εξ αγχιστείας με τον εργοδότη. Δηλαδή, δεν μπορούν να συμμετάσχουν με τη σχέση εργοδότη-εργαζομένου, άτομα που συνδέονται μεταξύ τους ως σύζυγοι, παιδιά, γονείς, αδέρφια, εγγόνια. Για τις πιο πάνω εξαιρέσεις, ως εργοδότης καθορίζεται στο σημείο (α).
  3. Αυτοτελώς εργαζόμενοι για επιχορήγηση του εαυτού τους.

Έναρξη Υποβολής Προτάσεων

23/10/2020

Λήξη Υποβολής Προτάσεων

31/12/2023

Εθνικό Σημείο Επαφής

Τμήμα Εργασίας – Φορέας Διαχείρισης
Μάριος Ευγενίου
Λειτουργός Εργασίας Α’
Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο: mevgeniou@dl.mlsi.gov.cy
Τηλέφωνο: 22400907

Ιστοσελίδα